Читај ми!

Pešić: Spisak u sredu nakon poslednjeg treninga, i dalje su svi kandidati

Selektor Srbije Svetislav Pešić potvrdio je da će spisak putnika za Evrobasket objaviti u sredu, nakon poslednjeg treninga reprezentacije. Pešić je na konferenciji za medije naveo da su i dalje svi igrači kandidati za odlazak na takmičenje, uključujući i povređene Nemanju Bjelicu i Nemanju Nedovića.

Srbiju će na kontinentalnom šampionatu predstavljati 12 košarkaša, a Pešiću su trenutno na raspolaganju sledeći igrači: Vasilije Micić, Ognjen Jaramaz, Vanja Marinković, Marko Gudurić, Nemanja Nedović, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić, Nikola Milutinov, Marko Jagodić Kuridža, Dušan Ristić, Filip Petrušev i Boriša Simanić.

"Nemamo nikakve pritiske kada su odluke u pitanju. Svi su i dalje tu, kandidati, u treningu su", počeo je Pešić na konferenciji za medije.

"Sutra ćemo objaviti konačan spisak, posle poslednjeg treninga. Sačekaćemo poslednji trening, a onda ćemo doneti odluku. Dobri su, malo se smirila situacija sa povredama. Ali naporno je prvenstvo, igra se svaki dan."

Naravno, najveća nepoznanica su Bjelica i Nedović, koji se oporavljaju od povreda.

"Što se tiče Nemanja, oni su bili u procesu treninga, dobri su... Videćemo koliko su u stanju da pomognu ekipi, a onda ćemo da donosimo odluku."

Pešić je istakao da Srbiju očekuje izuzetno naporan turnir na kojem će primarni cilj biti da se, tokom grupne faze, dotera igra "orlova", a onda i realizuju ciljevi koje je postavila srpska javnost.

"Najvažnije je zdravlje, očekuje nas naporan šampionat. To je tako, ništa se ne menja, igra 12 košarkaša. Sve se promenilo, tu je korona, prisutna, iza nas je naporna sezona. Za mene ne, ali za igrače da. Plus, pored svega, i te kvalifikacije koje su sve ekipe igrale. To je ogroman napor, vrlo je čudno da organizator nije povećao broj košarkaša za turnir", rekao je selektor.

"Turnir traje 18 dana, igra se u četiri države, i na kraju se finalni deo igra u Berlinu. Sa naše strane, mi se još uvek nalazimo u procesu unapređenja svega, igre i razumevanja. Moramo da pobeđujemo ako želimo za Berlin, što treba da bude cilj i što je naš cilj. Ostale ciljeve vi ste sami postavili, tako da mi ne moramo da ih postavljamo. Cilj nam je da kroz prvu rundu kvalifikacija, da ih tako nazovemo, unapredimo igru, da svaki momenat iskoristimo da fizički ostanemo u dobrom stanju."

Pešić: Nas i dalje gledaju kao Jugoslaviju

Kari je ponovio da je naš tim u prošlosti uradio toliko da ga mnogi i dalje identifikuju sa moćnom Jugoslavijom.

"Trudićemo se da ne bude negativnih iznenađenja sa naše strane. Oporavak mora da bude dobar i mentalno, ne samo fizički. Nema euforije posle pobede ili padanja u nesvest od tuge u slučaju poraza. Svakako ćemo biti kritikovani. Moramo da napredujemo iz jedne u drugu utakmicu. Danas svako svakog može da dobije u jednoj utakmici. Nas još gledaju kao da smo Jugoslavija, višestruki svetski i evropski šampioni, olimpijski prvaci..."

 

U ekipi imamo najbolje igrače na svetu, momke koji su najkorisniji i NBA i u Evroligi.

"MVP jedan, MVP drugi, to je motivacija za sve ekipe koje nas čekaju u Pragu. Sve što treniramo moramo pozitivno da demonstriramo na terenu. Imamo vrhunske igrače, imamo iskustvo. Trudimo se da im pokažemo pravi put. Mi smo tu da se prilagodimo njihovim navikama, njihovim mogućnostima."

Gudurić: Sa Jokićem prelako igrati, dva sata nam Nole otkrivao svoje tajne 

Bek Marko Gudurić poželeo je celoj ekipi zdravlje tokom turnira i najavio da ekipa ide kako bi zabeležila najviši plasman.

"Očekivanja su najviša uvek kada je Srbija u pitanju. Mi od toga ne bežimo. Uvek kažem da nam želim zdravlje pre nego što odemo i poželim svima najbolje", rekao je Gudurić.

Gudurić je govorio i o Novaku Đokoviću, koji je ovih dana proveo mnogo vremena sa "orlovima" i bodrio ih na svim utakmicama.

"Bio je Nole, zadržali smo ga sat i po do dva u hotelu. Bilo je dosta pitanja, svi smo bili kao mala deca. Razna su pitanja bila, i za tenis, i za košarku, oporavak... Dva sata smo pričali, siguran sam da je svima puno značilo što je Nole bio sa nama i što je podelio neke svoje tajne, stvari."

Neizbežna tema je i Nikola Jokić, koji je postao lider reprezentacije i pruža sjajne partije u dresu sa nacionalnim grbom.

"Svi znaju da je Nikola lider, svima je to jasno. Pored njega tu je Vasa. Kao što selektor govori, Kalina neverovatno znači ekipi, da ne idemo sada dalje. Sa Jokićem je sjajno igrati, prelagano... Poseduje toliki talenat, osećaj za igru i čini nas mnogo boljima na terenu. Trudim se da uživam, svaki dan, svaki trening. Kada sam u ekipi sa njim, kada nisam, onda je malo teže", istakao je Marko Gudurić.

Srbija će se takmičiti u D grupi u Pragu, a turnir će početi 2. septembra utakmicom protiv Holandije (21.00).

Zatim slede mečevi protiv domaćina Češke 3. septembra (17.30), Finske 5. septembra (21.00), Izraela 6. septembra (21.00) i Poljske 8. septembra (21.00).

петак, 02. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару