Читај ми!

"Orlovi" dominantna sila u Grupi D, dele se još tri karte za Berlin

Košarkaši Srbije teško da će imati dostojnog rivala u prvoj fazi takmičenja na Evrobasketu. Takmičenje u Pragu "orlovi" počinju protiv nejake Holandije, da bi zatim usledili mečevi sa domaćinom Češkom, Finskom i Izraelom. Grupnu fazu Srbija završava 8. septembra utakmicom protiv Poljske. Četiri selekcije vodiće veliku borbu za jedno od preostala tri mesta u osmini finala.

Srbija je apsolutni favorit za osvajanje prvog mesta u Grupi D Evrobasketa i tu nema nikakve dileme.

Teško je očekivati od bilo koje ekipe iz grupe da može da uze meru Karijevim "orlovima", pa bi svaki potencijalni neuspeh Srbije mogao da se posmatra kao veliko iznenađenje

Pešić na raspolaganju, bez obzira na neigranje Bogdanovića i Teodosića i povredu Bjelice, ima respektabilan tim, predvođen dvostrukim uzastopnim najboljim košarkašem NBA lige Nikolom Jokićem.

Kada se tome dodaju imena prekaljenih evroligaških asova poput Vase Micića, Vladimira Lučića, Nikole Kalinića i Marka Gudurića, jasno je da su "orlovi" među glavnim favoritima za osvajanje medalje na nikad kvalitetnijem Evrobasketu.

Ostale selekcije će u međusobnim duelima odlučivati o preostala tri putnika za Berlin i potajno se nadati da mogu nekako da iznenade košarkašku velesilu kakva je Srbija.

Češka - oči uprte u lekarski tim

Češka je na papiru najkvalitetnija ekipa u grupi, iza Srbije. Međutim, povreda verovatno najboljeg igrača Tomaša Satoranskog naglavačke je promenila raspoloženje, ali i očekivanja u češkom taboru.

Jan Veseli jeste velika zvezda evropske košarke, ali čini se da bez pomoći novog saigrača u Barseloni neće biti dovoljan da Česi zauzmu drugo mesto u grupi, koje donosi znatno lakšeg protivnika u osmini finala takmičenja.

Na Mundobasketu u Kini, Česi su osvojili šesto mesto i to upravo posle poraza od Srbije.

Češka će voditi veliku borbu za Finskom, Izraelom i Poljskom za tri mesta u osmini finala, a u tome će imati frenetičnu podršku navijača u velelepnoj praškoj "O2 areni".

Duel Srbije i Češke na programu je u subotu, 3. septembra. 

Finska - potencijalno iznenađenje turnira

Svojim igrama i rezultatima u poslednjih godinu dana, selekcija Finske skrenula je na sebe pažnju mnogih ljubitelja košarke, naročito kada su u pitanju kvalifikacije za Mundobasket.

Lauri Markanen predvodi najbolje plasiranu skandinavsku selekciju na Fibinoj rang-listi, a veliku pomoć ima u iskusnim Peteriju Koponenu i Sasuu Salinu.

Povreda Satoranskog uslovila je da Finskoj značajno skoče šanse, ne samo da se plasira u osminu finala, već da se domogne i drugog mesta u Grupi D.

Finska je pokazala da može da pobedi i ozbiljnije reprezentacije od protvika u grupi, a nedavno je savladala selekciju Izraela i pokazala zube pred meč na Evrobasketu.

Zanimljivo je da su Finska i Srbija bile u istoj kvalifikacionoj grupi za ovo takmičenje, a "orlovi" su ubeležili dve lake pobede.

Novu priliku da izazovu "orlove" Finci će imati 5. septembra.

Izrael - mlade snage spremne za izazov

Izraelci su stvorili jednu novu, mladu generaciju, koja tek treba da pokaže koliko vredi u godinama koje dolaze.

Evrobasket će biti idealna prilika da svoje ozbiljnije seniorske utakmice odigraju Deni Avdija i Jam Madar, dva igrača koji su predvodili Izrael do titule šampiona Evrope u uzrastu do 21 godine.

Međutim, na terenu stvari ne izgledaju onako kako ih je zamislio Gaj Gudes, o čemu svedoči i poraz od Finske u kvalifikacijama za Mundobasket samo nekoliko dana pred početak šampionata Starog kontinenta.

Bez obzira na sve, Izrael bi trebalo da bdue jedan od četiri tima iz grupe koji će se plasirati u osminu finala, ali borba će biti neizvesna do samog kraja.

Izrael i Srbija ukrstiće koplja 6. septembra.

Poljska - forma u padu, i osmina finala je uspeh

Poljska košarka nalazi se u krizi, a o tome najbolje svedoči činjenica da se košarkaši nisu plasirali u drugu fazu kvalifikacija za Mundobasket.

Tim koji je u Kini dogurao do četvrtinala i na kraju završio kao osmi, u ovom trenutku moraće da se zadovolji borbom za plasman među 16 najboljih ekipa.

Mateuš Ponitka i Ej-Džej Sloter prve su zvezde Poljske, ali tim nema potrebnu dubinu kako bi pružio iole ozbiljniji otpor favoritima za medalju.

Plasman u osminu finala je daleko od nemogućeg, odlučivaće nijanse, a Poljaci se uzdaju i u veliki broj navijača koji bi trebalo da preplave češku prestonicu.

Protiv Srbije teško da će imati šta da traže, a upravo duel dve selekcije biće u poslednji meč koji će se igrati u Pragu - 8. septembra.

Holandija - "lale" u đačkoj klupi

Ako nije najslabija ekipa na turniru (a, vrlo moguće da jeste), Holandija je sigurno najmanje kvalitetan protivnik Srbije u prvoj fazi takmičenja.

Sve osim ubedljive pobede orlova bila bi prava senzacija, ali lale upravo u toj činjenici nalaze trunku nade da potcenjeni mogu do iznenađenja.

Kvalitet Holandije na svojoj koži osetili su Hrvatska i Turska, ali čuda se ne događaju svaki dan, a zaista bi bilo pravo malo čudo kada bi lale uspele da savladaju nekog protivnika u okviru Grupe D.

Holandija je i ekipa protiv koje će Srbija odigrati prvi meč na turniru, u petak 2. septembra.

Prognoza konačnog plasmana u Grupi D:

1. Srbija 6-0
2. Finska 4-2
3. Izrael 4-2
4. Češka 2-4
5. Poljska 2-4
6. Holandija 0-6

петак, 02. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару