Selo gori, a baba se češlja - do 101 epizode

Subota, 7. januar, RTS 1, u 20.05, repriza 15. januar, RTS 1, u 15.10

Poslednja - sto prva epizoda kultne srpske serije "Selo gori a baba se češlja" - Pobeda života i nade

Prošle jeseni moravskom dolinom i Petlovcem je prostrujala vest da su Radašin i Milašin pobedeli u rijalitiju "Nasledstvo Nikl Pertla" i da su osvojili nagradu od 50.000 eura. Kako to u životu ovek biva, nisu videli ni jedan dinar od obećane nagrade, bez obzira što je, kako kaže Milašin "televizija poštena", ali im se zbog vesti da su postali bogati promenio život. Mnogi su kucali na njihova vrata i dovijali si kako da dođu do njihovih para, Svetlana, pašenog iz Beograda, i mnogi drugi.

Međutim, u poslednjoj 12. epizodi petog ciklusa i 101 epizodi najgledanije srpske serije - život i stvarnost će nadjačati i pobediti laž i manipulaciju rijalitija. Jovan (Lazar Ristovski) sin počivšeg paroha petlovačkog Stanislava, teško oboleo, u svojim poslednjim danima u bolnici za kancer u Vašingotonu, preko video obraćanja šalje svoju poslednju želju i testament - pre nego što ode tamo odakle se niko nije vratio. Jednu trećinu svog bogatstva ostavlja da se na ravne časti podeli svim žiteljima sela Petlovac.

I dok seljaci dobijaju novac kojem se nisu nadali, Radašin i Radojka sumiraju strepnje, nade i strahove sopstvenih života. Gde su pogrešili? Šta nisu uradili dobro? Hoće li im se zatvoriti i opustiti kuća? Brinu za svog sina Radoslava koji je sa bratom Draganom otišao na Kosovo. Tamo će Radoslav videti Ivanu u okolnostima koje će tragično da okončaju još jednu njegovu ljubav.

I dok braća Rakovići ostaju na Kasovu - što je dramska paradigma naših nada za opstanak srpstva na tim prostorima, Labuda, lažno optužena i zloupotrbljena, nalazi utočište u mir u manastira Žiča...

Priča o ljudima iz moravskog mikrokosmosa završava se sa nadom u budućnost i produžetak života na srpskom selu. Iz Argentine se vratio Dragojlo. I dok se Radašin ushićeno grli sa njim, u njegovo dvorište ulazi kombi prepun kofera i dece. Sa Milutinom, Milicom i Stankom - u društvu supruga Radenka u majčin zagrljaj, iz daleke Rusije se vraća Milona.

Sreća, radost i nada - obeležavaju kraj najduže i nagledanije TV serije nacionalne televizije.

Peti i ujedno poslednji ciklus najgledanije srpske televizijske serije svih vremena "Selo gori a baba se češlja", autora Radoša Bajića, u produkciji Radio-televizije Srbije i izvršnoj produkciji Contrast Studios-a, uskoro na programima RTS-a.

Ovaj veliki televizijski projekat ove godine obeležava i jedan veliki i veoma redak jubilej. Naime, pre 10 godina, 6. oktobra 2006. godine, na promenadi u Vrnjačkoj Banji snimljeni su prvi kadrovi serije, koja je u narednim godinama postala svojevrsni društveni fenomen i postigla do tada nezabeleženu gledanost i ogromnu popularnost u Srbiji i u celom regionu.
Uz četiri ciklusa, tj. 89 ranije snimljenih epizoda, sa petim ciklusom i 12 novih, čije je snimanje završeno u julu 2016, Selo gori će sa 101 epizodom biti i najduža srpska televizijska serija svih vremena.

Pored već poznate i veoma popularne ekipe glumaca, koju su predvodili Milorad Mandić Manda, Radoš Bajić, Ljiljana Stjepanović, Olga Odanović, Mirko Babić, Nenad Okanović, Nedeljko Bajić, Marija Petronijević, Suzana Mančić, Feđa Stojanović, Nela Mihailović, Ivan Vučković, Miroljub Trošić - Đoda, Nikola Džamić, Apostol Apostolović, Danica Todorović i mnogi drugi, u petom ciklusu serije "Selo gori a baba se češlja", u mnoštvu novih uloga, videćemo i ova imena: Jelena Gavrilović, Milena Predić, Snežana Savić, Dragan Vujić Vujke, Frano Lasić, Branko Janković, Rastko Petrović, Milenko Pavlov, Jelena Mila, Saša Joksimović, Duško Premović, Dušica Novaković itd.

Reditelj i scenarista serije - Radoš Bajić. Direktor fotografije je Predrag Jočić, autor kostima Ivana Nestorović, montažer Stevan Marić, kompozitor Aleksandar Sanja Ilić, scenograf Dragan Mićanović, glavni organizator Marija Drajić, pomoćnik reditelja Ivan Zacero i izvršni producent Jelena Bajić-Jočić.

O seriji

Televizijska serija "Selo gori a baba se češlja" je elegična priča o savremenom srpskom selu u 21. veku. To je komedija sa jakim elementima melodrame, čiji su junaci mali, obični, a u duši veliki ljudi. Topla priča o porodici i krsnoj slavi, o sinovima i očinstvu, o tajnama koje svi znaju. Priča čije junake možete prepoznati u slivu triju Morava, Šumadiji, u Srbiji, ali i na svakom mestu na zemlji gde je ljubav i radost života pokretač trajanja i opstanka.

U periodu od 2006. do 2011. godine, koliko je trajalo snimanje i emitovanje, Contrast Studios je, u svojstvu izvršnog producenta, a u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije, postigao veliki uspeh proizvodnjom četiri ciklusa, tj. 89 epizoda igrane serije "Selo gori a baba se češlja". Prema podacima dobijenim elektronskim merenjem gledanosti u Srbiji, što u današnje vreme predstavlja jedini merodavan način procene uspeha jednog TV programa, čuvena "Baba" je potukla sve rekorde gledanosti do tada zabeležene na našem medijskom tržištu. Na listi deset najgledanijih televizijskih sadržaja, naša serija je našla svoje mesto već sa prve četiri epizode, a nakon toga je novim epizodama narednih ciklusa samo učvrstila svoju poziciju. Udeo u gledanosti je prosečno bio 65 odsto, sa prosečnim rejtingom 32, tokom četiri godine emitovanja. U prevodu to znači da je gotovo svaku, od 89 epizoda serije, u premijernom i prvom repriznom emitovanju, videlo oko 4,5 miliona ljudi, tj. polovina ukupne populacije naše zemlje! Radašin, Milašin, Zlatana, Radojka, Dragojlo, sin Dragan i mnogi drugi neponovljivi karakteri iz bogate galerije likova, osvojili su srca i pronašli put do srpske televizijske publike, tako da je "Selo gori a baba se češlja" ubrzo steklo status ne samo televizijskog, već i društvenog i sociološkog fenomena.

Nakon što se navršilo 10 godina otkad je u Vrnjačkoj Banji snimljen prvi kadar danas kultne serije i pet godina posle premijernog emitovanja poslednje - 89. epizode, pala je prva klapa igranog filma "Braća po babine linije", a ujedno i petog ciklusa serije "Selo gori a baba se češlja". Naši junaci, popularni Moravci, koji su sve to vreme živeli svoje imaginarne živote "iza kamere", uz niz novih likova, situacija i zapleta, kroz 12 epizoda petog ciklusa, na jesen 2016. vraćaju se pred publiku, sa novim pričama iz Petlovca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару