Читај ми!

Taksa za javni medijski servis i uslovi oslobađanja

Zakonom o javnim medijskim servisima ("Službeni glasnik RS" br. 83/2014, 103/2015, 108/2016, 161/2020, 129/2021, 142/2022 i 92/2023), od 1. januara 2016. godine, uvodi se obaveza plaćanja takse za javne medijske servise.

Obveznik plaćanja takse

Obveznik plaćanja takse je svako fizičko i pravno lice koje je korisnik merila električne energije po stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru (član 38 Zakona o javnim medijskim servisima).

Način plaćanja takse

Visina takse za javni medijski servis jedinstvena je na celoj teritoriji Republike Srbije i od 1. avgusta 2024. godine iznosi 349,00 dinara.

Nominalno uvećanje takse od 50,00 dinara mesečno, izvršeno je u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, uzimajući u obzir činjenicu da taksa nije povećana od 2020. godine a imajući u vidu porast svih troškova poslovanja javnih medijskih servisa izazvanih makroekonomskim kretanjima i globalnoj ekonomskoj situaciji, a u cilju obavljanja osnovne delatnosti javnog medijskog servisa koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa.

Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis ("Službeni glasnik RS" br. 112/2015, 108/2016, 95/2018, 86/2019, 153/2020, 129/2021, 142/2022, 92/2023 i 64/2024), taksa se naplaćuje korisnicima merila električne enegije, preko računa za isporučenu električnu energiju, ispostavljenog od strane snabdevača.

Oslobađanje od obaveze plaćanja takse

U članu 42 Zakona o javnim medijskim servisima, navedeni su uslovi za oslobađanje od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis.

Od obaveze plaćanja takse oslobađa se fizičko lice, korisnik merila električne energije, koje živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ukoliko je:

1. Osoba sa invaliditetom sa 100 odsto telesnog oštećenja;

2. Osoba sa invaliditetom sa manje od 100 odsto telesnog oštećenja, ako joj je, u skladu sa odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć;

3. Lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice;

4. Korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć;

5. Penzioner sa minimalnom penzijom;

6. Fizičko lice korisnik više merila električne energije, za merilo električne energije, u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, koji se ne koristi

Pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja takse, za tačke od 1 do 6, ostvaruje se na osnovu zahteva koji se podnosi na obrascu 1 (word doc format / pdf format), uz prilaganje potrebne dokumentacije (sastavni deo obrasca 1 je obaveštenje o potrebnoj dokumentaciji za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis). 

Od obaveze plaćanja takse oslobađaju se i:

7. Ustanove koje se u smislu zakona koji uređuje oblast socijalne zaštite smatraju ustanovama za smeštaj korisnika, obrazovno-vaspitne ustanove, zdravstvene ustanove i organizacije osoba sa invaliditetom i preduzeća za radno osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom;

8. Diplomatsko-konzularna predstavništva, pod uslovom reciprociteta.

Pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja takse, za tačke 7 i 8, ostvaruje se na osnovu zahteva koji se podnosi na obrascu 2 (word doc format / pdf format), uz prilaganje potrebne dokumentacije (sastavni deo obrasca 2 je obaveštenje o potrebnoj dokumentaciji za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis).

Zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis, korisnik merila električne energije po stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, podnosi se Radio-televiziji Srbije. Za merila električne energije po stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, koja se nalaze na teritoriji AP Vojvodine, zahtev se podnosi Radio-televiziji Vojvodine.

Javni medijski servis po podnetim zahtevima donosi odluke o oslobađanju od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis u skladu sa zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak.
Ovlašćena službena lica nadležnog organizacionog dela Radio-televizije Srbije, PJ Poslovni inženjering i IT-Služba poslovni inženjering, za postupanje u upravnoj stvari u vezi sa oslobađanjem od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis su:

za vođenje postupka i odlučivanje u upravnim stvarima:

1. Ksenija Vujović

2. Milena Stepanović

za vođenje postupka u upravnoj stvari:

1. Danijela Sakan Stančić

za preduzimanje radnji u postupku pre donošenja rešenja:

1. Valentina Šćekić

2. Marijana Jelić

3. Dejan Cvijić

4. Katarina Filipovski

5. Željka Grozdanić

6. Nataša Mijatović

7. Jelena Filipović

Ovde možete preuzeti dokument: 

Pravilnik o sprovođenju postupka po zahtevima za oslobađanje od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis.

Obaveštenje o obradi podataka o ličnosti

Zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis, koji podleže rešavanju od strane Radio-televizije Srbije, možete podneti:

elektronskim putem na imejl adresu: taksajms@rts.rs

ili putem pošte na adresu:

Radio-televizija Srbije
Služba poslovni inženjering
Kneza Višeslava br. 88
11030 Beograd

Rad sa strankama:

ponedeljak i sreda od 10:00 do 13:00 časova

Kontakt telefoni za informacije:
(+381 11) 655-2694, 655-2552, 655-2695, 655-2550, 655-2564

 

Pismo Dragana Bujoševića gledaocima Radio-televizije Srbije

 

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи