Читај ми!

Писмо Драгана Бујошевића гледаоцима РТС-а

Генерални директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић обратио се јавности писмом, у коме објашњава да за вредност таксе гледаоци добијају око 12.000 сати новог програма годишње, уз преносе Олимпијских игара, светских и европских првенстава и такмичења у којима учествују наши спортисти. "Знамо да је за велику већину вас 150 динара много новца. Зато вас молим да нам верујете да га не разбацујемо", поручио је Бујошевић.

Поштовани,

Желим да Вам објасним шта све плаћате дајући месечно 150 динара за Радио-телевизију Србије и Радио-телевизију Војводине. Од тог новца, 120 динара припада Радио-телевизији Србије, а 30 Радио-телевизији Војводине.

Новцем који добије од Вас РТС финансира свој програм, око 12.000 сати новог програма годишње, на Првом и Другом каналу, дакле, без садржаја који емитујемо на Сателитском програму и Трећем каналу. Толико новог програма нема ни 70 кабловских канала заједно.

Само на РТС-у можете да пратите Олимпијске игре, светска и европска првенства, такмичења у којима учествују наши спортисти и само на њему можете уживо да пратите концерте из њујоршке Метрополитен опере. 

Од шест часова ујутро до поноћи на Првом програму РТС-а има само три сата репризног програма. То су наше старе серије, које и даље имају највећу могућу гледаност. Имамо мање реприза од великог британског Би-Би-Сија, чији је буџет више од педесет пута већи од нашег.

Највеће издатке имамо за спортски програм и производњу домаћих серија. Међутим, ми нећемо одустати од преноса такмичења наших репрезентација и наших најуспешнијих спортиста и када за пренос будемо плаћали више него што можемо да зарадимо на рекламама. А, нажалост, преноси најчешће више коштају него што може да се на њима заради.

Претпостављам да не знате да Србија не може да добије ниједно такмичење, попут овог Првенства Европе у ватерполу, ако РТС нема и људе, и знање, и опрему да то уради по највишим европским стандардима. Зато РТС мора да има и људе, и опрему, које плаћа из оних 120 динара. А РТС и јесте једина телевизија која има и такве људе, и такву опрему, па стога једина може и да преноси и параду приређену у част доласка председника Путина, и вежбу "Штит", и заседање ОЕБС-а.

Нећемо одустати ни од производње домаћих серија, које могу да се исплате тек после треће или четврте репризе. Тиме помажемо и нашој филмској индустрији, редитељима, глумцима, сценаристима, сниматељима, монтажерима...

Дајући новац РТС-у, Ви чувате национално благо: све радијске и телевизијске снимке серија, драма, концерата, музичких записа, документарних серијала, преноса историјских скупова, разговора с нашим најбољим научницима, уметницима, спортистима, забављачима, који су начињени током 91 године постојања Радија и 58 Телевизије.

Издвајајући 120 динара за РТС Ви одржавате и 22 дописништва из којих се наши новинари свакодневно јављају кроз више од 4.000 укључења производећи више од 16.500 прилога годишње.

Плаћајући претплату, Ви финансирате и рад Симфонијског оркестра, Биг-бенд оркестра, два народна оркестра и наших хорова, чију сте снагу и умеће најбоље видели у нашем новогодишњем програму.

Знамо да је за велику већину вас 150 динара много новца. Зато Вас молим да нам верујете да га не разбацујемо.

Ја сам у РТС-у од 5. јуна 2015. године. Ту годину је РТС завршио са четири милиона евра добити. Тај новац аутоматски, по закону, иде на отплату старих дуговања.

У 2014. РТС је имао губитак од осамнаест милиона евра. За годину дана уштедели смо 22 милиона евра, а за пола године смо успели да покренемо две нове домаће серије – "Чизмаши" и "Комшије" – и пет нових емисија – "А сада, Рада", "Лавиринт", "Иде Миле", "Тако стоје ствари", "Ја могу све" – и да уз то направимо новогодишњи програм који је доживео највеће похвале огромног дела наше јавности.

Знамо да од свих телевизија највише верујете нама и хвала Вам на томе.

Знамо и то да више од пола гледалаца у Србији сваког дана гледа наш Први и Други програм.

Будите и даље уз нас, као што смо и ми уз Вас, како бисмо сви заједно наставили да одрастамо уз Вашу и нашу Радио-телевизију Србије, уз коју одрастамо већ деведесет једну годину, односно, њих педесет осам.

Драган Бујошевић

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво