Ja sam Ekerman Ace Đorđevića

KNjIGA U KARANTINU: Dramaturg Dragana Bošković završava knjigu o našem velikom reditelju i piše pozorišnu dramu o Virdžiniji Vulf

- U kategoriji sam 65+ tako da radim u terminima kada sam i inače radila. Moj radni dan uvek ovako izgleda - radim kod kuće i popodne malo prošetam. Sve mi ide po planu. Ono što sam i bez korone planirala da završim, to sam i uspela.

U NAJAVI: Radim dve stvari, knjigu i pozorišnu dramu.

RTS Izdavaštvo objaviće knjigu o našem reditelju Aleksandru Aci Đorđeviću. To je nešto do čega nam je svima mnogo stalo jer je Aca jedan od najvećih reditelja naše kuće, uradio je 11 serija, mnoštvo drama... Kao što je Ekerman razgovarao sa Geteom ja sam razgovarala sa Acom Đorđevićem. Već je bio star. Bili smo komšije. Odlazila sam kod njega. Nije više hteo da se slika, tako da smo audio snimili 14 sati njegovih sećanja - od proboja Solunskog fronta, preko nagrade u Holivudu, do poslednjih dana. Dao mi je porodične fotografije i u amanet ostavio da uradim monografiju koja će se zvati "Uvek ispočetka" . On je dao naslov. Omiljena pesma mu je bila My Way Frenka Sinatre, zato je želeo da se knjiga zove "Uvek ispočetka". 

Drugo čime se bavim je drama o Virdžiniji Vulf. Naredne, 2021. godine, je 80 godina od njene smrti i u dogovoru sa Ateljeom 212 pišem pozorišnu dramu. Tako da imam dosta posla i radim isto kao da korone nema.

RTS Izdavaštvo objavilo je knjigu Dragane Bošković Mnogo više od igre.

Zamolili smo autorku Draganu Boškovića da sa nama podeli deo sećanja na reditelja Aleksandra Đorđevića i odlomak iz monografije "Uvek ispočetka".

Dragana Bošković:

Monografija o ALEKSANDRU ĐORĐEVIĆU, slavnom reditelju RTS 

Knjiga o Aleksandru Aci Đorđeviću, jednom od najomiljenijih stvaralaca u istoriji RTS, izlazi u godini kada se obeležava 15 godina od njegovog odlaska. Kao njegov dugogodišnji, stalni dramaturg, sa zadovoljstvom i uzbuđenjem, i sa strahom da neću uspeti da obuhvatim njegov raskošni talenat u jednoj knjizi, pristupam njenom stvaranju i uređivanju.

Poslednjih godinu dana njegovog života, 2004-2005, u njegovom domu, u Ulici Ivana Milutinovića, snimili smo audio zapis oko 14 sati Acinih sećanja na sve njegove velike promene, od prelaska iz Niša, gde je devet sezona bio reditelj Narodnog pozorišta, njegovog stupanja u novi, nepoznati, televizijski medij, do velikih filmskih produkcija koje je režirao... Zbog nepresušne radoznalosti, zbog avanture, u koju je ulazio svaki put kada je u jednom mediju postigao maksimum, nezaustavljivo, neizvesno i rizično, sam Aca je želeo da ovu knjigu nazovemo „Uvek ispočetka".

„Kad odem, ne tuguj", oprostio se od mene pre poslednjeg odlaska u bolnicu."Imao sam lep život".

Izabrala sam deliće ovog sećanja Aleksandra Đorđevića, kao neverovatan početak blistave karijere, u koju je stalo jedanaest tv serija, više od sto tv drama i mnogo još drugih „formata":

 UVEK ISPOČETKA

...Te 1961. stigao sam u zgradu Televizije, koja se nalazila na Sajmu, u kojoj su, ustvari, u Umetničkoj redakciji vladala tri čoveka: Vlada Mitrović, glavni urednik, njegov pomoćnik Ljuba Zečević i, zapravo, glavni čovek tog programa Lola Đukić... Reditelji su imali već tri godine iskustva, Slava Stefanović Ravasi, Sava Mrmak, Janez Šenk, koleginica Beca Samardžić, a Šotra je tek bio prešao sa asistentskog mesta.

...Kad me je Lola pitao, znam li nešto o tv režiji, iskreno sam odgovorio da nemam pojma! Ništa, rekao je, ti sada sedi ovde i gledaj kako drugi rade, a onda ćemo te, polako, baciti u bitku... I ja sam svakoga dana, redovno, provodio čitav dan, gledajući kako oni to rade, iz video režije, pokušavajući da, kao pozorišni reditelj, uđem u sistem novog medija, koji mi se od prvog trenutka učinio zastrašujućim! U to vreme, svi su radili sve, muzičke emisije, šou program, Mrmak je čak radio i neki kviz, a poneko bi se usudio da uradi i neku dramsku scenu. Ja sam samo posmatrao... Osećao sam se kao pilot u kokpitu aviona, koji ne zna da pilotira...

...I baš tada, dok sam se ja lomio, jedan od najvažnijih reditelja u Televiziji, Slovenac Janez Šenk, posle žestoke svađe sa Lolom Đukićem, daje momentalni otkaz i odlazi u Ljubljanu!...

...U životu svakog čoveka, valjda, postoje događaji, kojih se seća do najsitnijih detalja, iako je otada prošlo 40 godina! Tako se i ja sećam svakog minuta tog presudnog dana, kada sam došao, sa srećno odabranom ekipom, da živo snimim emisiju „Malo džeza za vas". Sekretarica je bila izvrsna Ruža Mirković... Počelo je odbrojavanje, najavljivačica je najavila emisiju, a iza mene, u video režiji, stajao je čitav tadašnji televizijski „establišment", direktor, glavni urednik, njegov pomoćnik, obavezni Lola Đukić... Osetio sam kako me obliva znoj, ušao sam u avanturu spasavanja sopstvenog života, sve je bilo uživo, nije smelo da se stane!
„Matori, odlično si obavio posao", bile su reči Lole Đukića, koje su mi pale kao presuda. I posle je bilo posla!

четвртак, 01. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару