Smotra srpskog folklora u Beogradu

Šesnaesta Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, održaće se u Centru Sava u Beogradu, 11. i 12. juna.

Savez srpskog folklora Švajcarske organizuje šesnaestu po redu Evropsku smotru srpskog folklora u Beogradu, a očekuje se da će to biti najmasovnija manifestacija srpske dijaspore koja je ikada održana na našim prostorima. Učestvovaće oko šezdeset društava (52 folklorna društva takmičarskog karaktera), koji su se na svojim državnim smotrama kvalifikovali za nastup na Evropskoj smotri.

Predstavnici pojedinih saveza ili udruženja iz svake države odakle dolaze folklorna društva čine Savet Evropske smotre, a sve se organizuje pod okriljem Amaterskog saveza Srbije za kulturu. Ministarstvo za dijasporu od osnivanja pruža logističku i finansijsku podršku.

Ideja da se Evropske smotre održavaju u matici Srbiji i Republici Srpskoj potekla je od Saveza srpskog folklora Švajcarske.

Koreografije postavljaju naši najeminentniji koreografi, a većina nošnji je neprocenjive vrednosti. Organizatori smotre su sa najtalentovanijom decom pripremili revijalnu koreografiju sa kojom će otvoriti ovu smotru, a zatvoriće je nacionalni ansambl „Kolo" iz Beograda.

Negovanje i čuvanje kulture pesmom i igrom je samo jedan od ciljeva ovakve manifestacije. Najvažnije je da se mladi širom Evrope druže, sklapaju nova poznanstva, razmenjuju iskustva u radu, a većina društava su se zbratimila i uzajamno se tokom godine posećuju. Ove godine će sva folklorna društva slobodno vreme provesti u obilasku grada i okoline, a sav neto prihod se uplaćuje za SOS dečje selo u Kraljevu.

Na smotri se očekuju ambasadori država odakle folklorna društva dolaze, nekoliko resornih ministara, Dragan Đilas, gradonačenik Beograda, crkveni velikodostojnici , a najavljeno je prisustvo Borisa Tadića, predsednika Srbije na otvaranju smotre.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару