Читај ми!

U Beču održana premijera "Izbiračice"

U nedelju, 11. decembra, u prepunoj sali PAHO centra u Beču, premijerno je izvedena predstava "Izbiračica“ Bečkog teatra mladih. Ovaj teatar je deo SPKD Prosvjeta iz Beča, a režiju predstave potpisuju Vesna Špirić i Nikola Despotović. Stručni saradnik bila je Ena Pavlović, diplomirana glumica.

„Mnogo mi je drago što smo napokon uspeli da izvedemo ovu predstavu, jer je zbog pandemije dva puta odlagana, ali nismo odustali i treća sreća nas je poslužila. Poznatu komediju Koste Trifkovića smestila sam u 1950-te godine, kada je ponašanje bilo pristojnije i kulturnije, kada su odnosi između ljudi bili suptilni dok je samo jedan pokret ili pogled značio više od sto reči. Srećna sam i što imam sjajnu ekipu prijatelja sa kojima sarađujem, jer učimo jedni od drugih i u tom procesu postajemo bolji ljudi", istakla je Vesna Špirić, rediteljka i glumica u predstavi.

Ova komedija predstavlja kritiku društva i pogrešnih shvatanja ljubavi i braka ali nosi u sebi mladalačku vedrinu i razdraganost. Svojim vanvremenskim šarmom ovaj tekst vodi gledaoce u neka davna lepa vremena. Ena Pavlović, je svojim savetima i iskustvom doprinela da ovaj klasik bude prikazan na jedan originalni način i da se izvede na profesionalom nivou. Nikola i Vesna su svojim idejama uspeli da ožive komične likove koji se mogu sresti i u današnjem vremenu, iako je Kosta Trifković ovo delo napisao u 19. veku, pre tačno 150 godina!

Glavni lik tumači Marija Živanović, rodom iz Bijeljine, koja je dobila ovacije publike za svoju interpretaciju razmažene Malčike.

„Bilo mi je izazovno da igram ovako kompleksan, negativan, a komičan lik kao što je Malčika. Trudila sam se da naglasim njenu iritantnu želju za dominacijom. Međutim, imala sam potrebu, a i obavezu, da je malo opravdam, tako da mi je najteže bilo da pronađem ravnotežu između njene zlobe i prostodušnosti. Imala sam sreću da radim sa sjajnim kolegama i prijateljima, tako da mi je priprema bila mnogo više zabavna nego naporna. Beskrajna ljubav prema pozorištu nas je ujedinila i pokrenula. Trudićemo se da je njegujemo i već se radujem našim sledećim komadima i nastupima", izjavila je Marija.

Ostale likove su tumačili Nikola Despotović, Nikola Prerad, Dejan Knežević, Anja Rudić, Veselin Rafailović, Bojana Radoman i Dimitrije Vidaković. Ovo je treća predstava po redu Prosvjetinog teatra, a u pripremi su još dva nova projekta.

Publika je sa velikim oduševljenjem pratila premijeru, među njima je bilo mnogo zainteresovanih mladih ljudi, a raspoloženje tokom i posle premijere bilo je izuzetno. Salve smeha sledili su aplauzi, a glumci su oduševljeno pozdravljeni i ispraćeni. Na koncu, uz čestitke i cveće, glumci su dobili skromne poklone od njihove Prosvjete, koje je uručio potpredsednik društva, Srđan Mijalković.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару