Читај ми!

Milorad Dodik u poseti srpskoj zajednici u Rumuniji

Tri sveštenika iz Eparhije temišvarske su 1936. godine završavali Sarajevsku bogosloviju. Pojedini Srbi iz Rumunije su usmerili svoju energiju na Omladinske radne akcije koje su obeležile jugoslovensku epohu učestvovajući u izgradnji pruge Šamac-Sarajevo. Glavni gosti na Danima Preobraženja Srba u Rumuniji su pisci iz Republike Srpske. AKUD „Mladost“ iz Temišvara ima kao pobratima društvo sa Pala. Temišvar je grad pobratim sa Banja Lukom. Republika Srpska i Srbi u Rumuniji su odvajkada stajali jedni uz druge.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u pratnji ambasadora BiH u Bukureštu Slaviše Ćeranića i svoje savetnice Ane Trišić Babić, sastao se u Temišvaru prošle srede, u sedištu Saveza Srba sa predsednikom Saveza Srba u Rumuniji i poslanikom u Parlamentu Rumunije Ognjanom Krstićem, direktorkom Srpske gimnazije „Dositej Obradović" Aleksandrom Stojkov, počasnim predsednikom Saveza Srba dr Slavomirom Gvozdenovićem, predstavnicima Saveza Srba i ostalim predstavnicima srpske zajednice.

Bio je to susret koji je trebao da ojača započete veze između Srba u Rumuniji i Republike Srpske i da u budućnosti dovede do boljeg povezivanja između jednog naroda.

„Nameravamo da u okviru Dana srpske kulture u Temišvaru jedan deo bude i posvećen Danima Srpske, poput onih u Srbiji, to bi bilo značajno da se predstavi kako bi se bolje upoznao većinski i naš narod sa Republikom Srpskom", istakao je Ognjan Krstić.

„Mi ćemo u Republici Srpskoj organizovati Dane Srba iz Rumunije i na taj način u okviru toga bi mogli da raširimo našu saradnju koja podrazumeva oblasti obrazovanja, privrede i sve što je moguće i što sa daje u oviru naših htenja", dodao je Milorad Dodik.

Dodik je ispred Vlade Republike Srpske donirao značajnu finansijsku pomoć našoj školi „Dositeju Obradoviću", srpskoj crkvi i Savezu Srba. To je čin vere u srpstvo, osobenost pojedinih ljudi u pogledu osećaja narodnosti koja je na samoj prirodi zasnovana i usađena u biće srpskog naroda.

"Važno je da naša zajednica ima dobar položaj i snažnije ćemo nastaviti da pružamo podršku i pomoć afirmisanju nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta i očuvanju obrazovanja i srpskog jezika", naznačio je Dodik.

Republika Srpska je pored Srbije druga matica za sve Srbe. Na sastanku u Temišvaru srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je prvi put javno afirmisao ideju o nacionalnoj identifikacionoj kartici.

„To je nešto što treba ponovo da nas okupi, da na neki način objedini sve Srbe. Ova nacionalna kartica namenjena je Srbima koji se identifikuju sa Srbijom, Republikom Srpskom, srpskim narodom. Takvu karticu trebalo bi dati svim Srbima u inostranstvu koji se identifikuju sa srpskim narodom. Nacionalna identifikaciona kartica bi Srbima sa stranim državljanstvima omogućila da imaju tretman kao i domicilno stanovništvo. Sa takvom karticom, kada bi Srbi iz Rumunije došli u Srpsku ili Srbiju, imali bi status domaćeg lica u pogledu prava na školovanje, zdravstva, otvaranja firmi, objekata, itd. Identifikaciona karta bi značila da imate sva moguća prava. To bi samo ojačalo našu sabornost, jer to je zapravo srpski svet", kazao je Dodik istakavši da se „pobeđuje stogodišnja ideja o razdvajanju Srba na Drini koja je postala epska priča za Srbe."

Jedan od oblika saradnje sa ogromnim potencijalima od egzistencijalnog značaja leži u obrazovanju. Postoji otorenost da se razmišlja u pravcu razmene studenata i učenika, kao i osnivanja jednog tela u okviru Ministarstva obrazovanja koje bi stalno sarađivalo sa srpskim profesorima u Rumuniji.

Milorad Dodik je predložio i konkretan predlog:

„Mi imamo Jahorinu, ona je postala top destinacija ovog regiona, najveće gradilište možda trenutno na Balkanu, u okviru koga gradimo omladinski smeštaj i u koji možemo da uključima vaše odlične studente i učenike, obezbedićemo im da imaju smeštaj od petka do nedelje"

„Prisustvo naše dece na teritoriji Republike Srpske za nas mnogo znači, jer to znači uspostavljanje dugotrajnih veza i odnosa kao i mogućnost za poboljšanje maternjeg jezika", konstatovao je Ognjan Krstić podvukavši da „ne štedimo sredstva da vaspitavamo naše mlade u srpskom duhu".

"Čast i zadovoljstvo je što nas je posetio veliki čovek, koji misli o svom narodu u Rumuniji. Po dobrom običaju naš gost imao je konkretan predlog, a što se često ovde ne događa nama Srbima. Zahvalni smo na ovoj donaciji", jasan je bio na kraju posete prvi čovek Saveza Ognjan Krstić.

U znak zahvalnosti, Dodiku je uručeno uzdarje u vidu pročitane pesma „Deca smo ranjene ruke" Slavomira Gvozdenovića.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, sa svojom pratnjom, posle posete sedištu Saveza Srba u Rumuniji posetio je i Srpsku Sabornu crkvu i sedište Eparhije temišvarske. Uz zvuk zvona i Himnu Svetom Savi, gost je dočekan od strane dece u narodnjim nošnjama. Visokog gosta je pozdravio Njegovo Preosveštenstvo episkop budimski i administrator temišvarski gospodin Lukijan sa temišvarskim sveštenstvom.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik primio je visoko odlikovanje Orden Eparhije temišvarske. Eparhija temišvarska istakla je da je Dodik zaslužio Orden kao lider Srba iz Republike Srpske, ali pogotovo kao glas svih Srba, onih mnogih čiji glas stoji u grlu, ali iz mnogih razloga ne smije da se čuje.

"Molimo Boga i Svetog Savu da Vam daju snage i istrajnost za našu pravednu srpsku stvar, a to je borba za pravo da živimo i opstanemo u svojoj postojbini, da govorimo srpski, da pišemo ćirilicu, da slavimo svoju krsnu slavu i da se krstimo sa tri prsta. Ovo crkveno odlikovanje neka mu posluži na čast i svaki dobri napredak, a svima nama za dobar primer", navedeno je u obrazloženju Ordena.

Vladika Lukijan je kazao da reči srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika odjekuju kao reči Miloša Obilića jer predstavljaju "glas svih bezglasnih Srba" i njima baca istinu o Srbima u lice svetskih moćnika.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару