Читај ми!

Počela nastava na srpskom jeziku u Sloveniji

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u Sloveniji ostvaruje se u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije od školske 2020/21. godine.

Uvođenje dopunske nastave na srpskom jeziku ostvareno je zahvaljujući inicijativi srpske zajednice u Sloveniji, uz predanost i entuzijazam srpskih crkava, udruženja, organizacija i pojedinaca u obaveštavanju i prikupljanju prijava za upis.

Naime, Savez Srba Slovenije je, uz podršku Srpske pravoslavne crkve i Ambasade Republike Srbije u Ljubljani, preduzeo intenzivnu akciju da se prijave učenici srpske nacionalnosti zainteresovani za učenje srpskog jezika u okviru programa Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije - Učenje drugih jezika i kulture drugih narodnosti. Kako je utvrđeno da zahteve plana i programa za potrebe učenja srpskog jezika ispunjava Program osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu, Ministarstvo prosvete je, u skladu sa Pravilnikom o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, objavilo konkurs i sprovelo potrebnu zakonsku proceduru za izbor nastavnika zaposlenih u školama na teritoriji Republike Srbije, nakon čega je osam nastavnika upućeno da ostvaruje obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku.

Složena procedura dobijanja viza, naročito sada u otežanim okolnostima zdravstvene krize, specifična za svaku zemlju, okončana je uspešno zahvaljujući udruženom delovanju Ambasade Republike Srbije u Sloveniji i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Nastavnici su po dolasku u Ljubljanu i održanom sastanku u našoj ambasadi, započeli sa uspostavljanjem nastave, u skladu sa predloženim rasporedom mesta i škola, a na osnovu podataka o broju prijavljenih đaka.

Veliki doprinos rešavanju adminstrativnih pitanja, povezivanju sa srpskim crkvenim opštinama, uz komunikaciju sa upravama škola i obraćanje slovenačkim institucijama, pružila je Ambasada Republike Srbije u Sloveniji. Redovni nastavnici započeli su nastavu koristeći, zbog zdravstvenih ograničenja, prostore Srpske pravoslavne crkve i druge resurse srpske zajednice. Usled odluke o nemešanju učenika iz različitih škola u istoj školskoj zgradi, oformljena su odeljenja za sve učenike gde je prijavljen manji broj, uz podršku našeg sveštenstva i srdačan prijem, u parohijskim domovima i crkvenim prostorima u Ljubljani, Mariboru i Kopru.

U Ljubljani, Kranju, Kamniku, Novoj Gorici, Postojni, Mariboru, Murskoj Soboti, Kopru, Izoli i Ankaranu dobijeni su termini u osnovnim školama, a roditeljski sastanci i prvi časovi uspešno održani u prvoj polovini oktobra. Osnovano je 60 grupa sa 817 učenika. 

U skladu sa novonastalom epidemiološkom situacijom i merama koje je donela Vlada Republike Slovenije, nastava na srpskom jeziku izvodi se po „onlajn" modelu od 19. oktobra, preko Gugl učionice i Zum platforme. Ovaj tip nastave je privremenog karaktera, a uslovljen je trajanjem zdravstvenih mera propisanih od strane Vlade Republike Slovenije.

Tim od osam redovnih nastavnika radio je, uporedo sa nastavom u svojim grupama, na stvaranju uslova za sledeću etapu - angažovanje kolega koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Slovenije.  U skladu sa mogućnostima, a sa ciljem obuhvata što većeg broja učenika, kolege su informisale đačke porodice u preostalim školama o predstojećim časovima srpskog jezika, istorije i kulture. Obrazovana su odeljenja u Novom Mestu i u okolini Ljubljane, dok je u drugim regijama ostvarena komunikacija sa predstavnicima srpskih udruženja, koja nude pomoć u obezbeđivanju prostorija za izvođenje časova.

Očekuje se da u narednom periodu Ministarstvo donese odluku o angažovanju honorarnih nastavnika za predložena mesta - okolinu Ljubljane, Novo Mesto, Celje, Velenje, Korušku, Kopar, Zasavje sa okolinom.

Srpska zajednica u Sloveniji pokazala je dobrodošlicu i spremnost na saradnju, koju će Veće nastavnika u budućem periodu razvijati. Među kolegama je izražena odlična komunikacija i hrabro odolevanje svim izazovima u počecima koji nisu nimalo jednostavni, a prvi održani časovi neposredne nastave i nastave na daljinu pokazuju posvećenost i stručnost.

Budući da je za kratko vreme, u neobično složenim i nepredvidim uslovima postignutno mnogo, predviđa se da će ovaj projekat ubrzo biti uobličen onako kako se očekuje, na opšte zadovoljstvo svih učesnika koji su njegovoj realizaciji doprineli.

Nastavu na srpskom jeziku u Sloveniji izvode Danilo Spasojević, Jelena Stefanović, Svetlana Todorović, Tamara Svrzić, Maja Anđelković Šeguljev, Nevena Stupar, Dragana Šoškić i Draga David. Raspored časova sa kontaktima nastavnika nalazi se na linku školske internet  stranice:

http://srpskipariz.weebly.com/105710831086107410771085108011121072.html

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару