Izuzetna kolekcija ordenja i medalja prikazana u Torontu

Generalni konzulat Srbije u Torontu je na zanimljiv način obeležio godišnjicu primirja u Prvom svetskom ratu. Bila je tu izložba ratnih fotografija, vlasništvo Srpske nacionalne akdemije, kao i prezentacija osam sveski stripova na srpskom jeziku. Publika u Kanadi je prvi put mogla da vidi i dve izuzetne kolekcije medalja i ordenja iz tursko-srpskih i Velikog rata.

Doktor Miloš Borisavljević, lekar, oficir, humanista, čovek koji je kao predsednik Crvenog krsta Srbije, saveznicima sa Krfa uputio čuveni proglas, nosilac je velikog broja odlikovanja.

Publici u Torontu ih je pokazao njegov praunuk Miloš Pavlović, ugledni arhitekta i višegodišnji profesor na tamošnjem Fakultetu primenjenih umetnosti.

„On je vodio sve bolnice u Bizerti, na Krfu i u toku svog dugog života je učestvovao u svim ratovima, koji je Srbija, zaključno sa Prvim svetskim ratom imala, i zato je dobio brojna mirnodopska i vojna odlikovanja. Takođe, posle Prvog svetskog rata, izgradio je nekoliko sanatorijuma, kao i Srednju medicinsku školu u Beogradu, koja i dan danas postoji u krugu bolnice", kaže Miloš Pavlović.

Njegov praunuk sa ponosom pokazuje Francusku legiju časti i dodaje da je zahvaljujući zalaganju generalnog konzula i osoblja konzulata, ovo ordenje po prvi put izloženo u Kanadi.

A pozdravni govor je Vasilije Petković, generalni konzul, održao na srpskom i engleskom jeziku. I Kanađani su sa velikim zanimanjem razgledali deo kolekcije Gorana Breliha. Godinama, ovaj savetnik za nekretnine u velikoj američkoj kompaniji traga i nabavlja delove naše istorije, od srpskih, i češće, kanadskih kolekcionara.

„Oduvek sam voleo istoriju, pogotovo istoriju naših krajeva Srbije, Prvi svetski rat...jednom prilikom sam imao mogućnost da dođem u posed starih medalja i tako sam počeo da ih skupljam i tokom godina sam skupio manju kolekciju. Mislim da je bila drugačija vrednost u odnosu na druge ljude koji se bave prodajom, jer, u principu, ovo nije kupljeno da bi se dalje prodavalo, nego da bi ostala u porodici", kaže Goran Brelih.

Izdavačka kuća Sistem komiks posvećena je promovisanju stripa na srpskom jeziku i godinama je nagrađivana na Međunarodnom festivalu stripa. Ovde je predstavljeno osam svezaka Antologije o velikim bitkama, ali i o sudbini malih ljudi u velikom ratnom vihoru.

„Ideja je krenula povodom 100 godina od Prvog svetskog rata i u saradnji sa Francuskim institutom i Ministarstvom kulture Republike Srbije realizovali smo prvu svesku stripa „Linije fronta"", kaže Zoran Moro.

Rad na „Linijama fronta" trajao je godinama i na izradi ove Antologije je bilo angažovano više od 50 ljudi, scenarista, strip crtača, kolorista...Promovisanje stripa na srpskom jeziku im je jedan od ciljeva, ali i približavanje bitaka, žrtvovanja i herojstva mladoj publici.

„Oni su reagovali fenomenalno, van svih očekivanja, i ovaj strip je prošao jako dobro i u Srbiji i u Francuskoj, jer je izdat i na francuskom jeziku, a uskoro se sprema i izdanje na ruskom jeziku", ističe Zoran Moro.

Ostaje fotografija za uspomenu sa svečanog otvaranja, ali izložba autentične, srpske istorije u Torontu, trajala je još desetak dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару