Читај ми!

Kandidat za guvernera posetio Srpski festival na imanju Sabornog hrama

Ove godine održan je trideseti po redu festival na imanju srpskog Sabornog hrama u Čikagu, na Srpskoj ulici, odnosno Redvud Drajvu.

 

U Čikagu i široj okolini ima skoro 20 srpskih crkava i manastira, a na užoj gradskoj teritoriji Čikaga ima ih tri.

 

Tako recimo i crkva na Palmer Skveru odnedavno organizuje svoj festival. Postoji i niz drugih srpskih festivala tokom leta u široj okolini Čikaga, od kojih su među poznatijim Ukus Srbije u Lejk Forestu, festivali kod Svetog Save i Svetog Ilije u Merilvilu, koji su u Indijani, pa onda na crkvenim imanjima u Rasinu i Milvokiju u Viskonsinu i drugi.

Ko bi rekao da vreme tako brzo leti. Srpski festival na imanju Sabornog hrama u Čikagu proslavio je 30 godina postojanja. Tim povodom napravljena je i izložba koja govori o bogatom istorijatu zajednice, od Ivana Vučetića, prvog Srbina koji je stigao u Čikago 1872. godine.

Danica Trailović pokazuje slike venčanja njenih babe i dede u Čikagu 1910. godine, pre 111 godina.

Dolazi se pre svega zbog nostalgije, pa je tako Saša Radovanović požurio da dođe sa porodicom iako se pre samo nekoliko dana vratio iz posete rodnom Aranđelovcu i okolini.

"Bili smo u rodnom Aranđelovcu", kaže Saša Radovanović, "fantastično je bilo. Obišli smo podnožje Bukulje, Kosmaj, Rudnik, išli smo preko Rudnika u manastir Žiču i bilo je tako dobro da deca jednostavno nisu htela da se vrate za Ameriku."

Događaj je posetio i republikanski kandidat za guvernera Ilinoja Geri Rebajn. Preliminarno glasanje je tek juna sledeće godine, ali je kampanja već počela.

Sa velikim entuzijazmom, priprema se jagnjeće i praseće pečenje.

Za starešinu hrama oca Darka Spasojevića i vladiku novogračaničkog srednjezapadnoameričkog Longina ovo je važan događaj, koji pokazuje da se Srbi u Čikagu okupljaju oko crkve i danas, kao i pre sto i više godina.

"Prezadovoljni smo i ovim festivalom", kaže otac Darko Spasojević, "pogotovo što posle kovida i odsustva naroda iz crkve kao i odsustva ovakvih manifestacija sad imaju priliku da se vrate, da se druže."

"Ovo je naša centralna parohija, Saborna crkva, ne slučajno, ali ovo mesto gde se nalazi ono je centralno u nekom smislu, odmah pet minuta od aerodroma O'Xer, veliki prostor je oko crkve. Naši vole da dođu, naravno i mi svi dolazimo", kaže vladika Longin.

I ovaj događaj je pokazao da su se Srbi u Čikagu uželeli srpskih festivala i druženja, a time i veze sa rodnim krajem.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару