Читај ми!

Operska sezona Euroradija 2022–2023

Mojsej Vajnberg: Idiot

U večerašnjoj emisiji predstavićemo snimak opere „Idiot” Mojseja Vajnberga, zabeležen 28. aprila na predstavi održanoj u Teatru an der Vin u Beču. Glavne uloge tumače: tenor Dmitrij Galavnjin kao knez Miškin, sopran Jekaterina Sanjikova kao Nastasja Filipovna, bas-bariton Dmitrij Čeblikov kao Rogožin, bariton Pjotr Sokolov kao Lebedjev, bas Valerij Giljmanov kao general Jepančin, mecosopran Ksenija Vjaznikova kao Lizveta Prokofjevna, mecosopran Jeva Prudnikovaite kao Aglaja Jepančina, sopran Tatjana Šnajder kao Aleksandra, bas-bariton Aleksej Dedov kao Tocki. Horom Arnold Šenberg i Simfonijskim orkestrom Austrijskog radija iz Beča diriguje Tomas Zanderling.

Mojsej Vajnberg, sovjetski kompozitor čije stvaralaštvo poslednjih godina doživljava pravu renesansu interesovanja i reevaluacije u muzičkoj javnosti, bio je mlađi savremenik i jedan od najbližih prijatelja Dmitrija Šostakoviča, koji je iza sebe ostavio dela snažnog umetničkog kvaliteta i raznovrsnih žanrovskih profila. Rođen u Varšavi 1919. godine u jevrejskoj porodici, većinu života je proveo u Sovjetskom Savezu, u Moskvi. Romanu Idiot Fjodora Dostojevskog, Vajnberg se okrenuo u poslednjoj dekadi života i stvaralaštva, završivši svoju operu 1986. godine. Preminuo je u Moskvi 1996. godine. Sama premijera Idiota upriličena je tek 2013. godine u Nacionalnom teatru u Manhajmu kada je ansamblom dirigovao Tomas Zanderling, koji rukovodi i podelom na snimku koji večeras predstavljamo u emisiji, a na kojem je zabeležna austrijska premijera ovog dela.

Libreto za operu je priredio muzikolog Aleksandar Medvedjev koji je takođe zaslužan i za predloške ostalih Vajnbergovih operskih ostvarenja – Putnik, Madona i vojnik i Portret. Današnja kritika smatra ovu adaptaciju Idiota Fjodora Dostojevskog izuzetno uspelom, jer u prevođenju na opersku scenu nije izgubljeno ništa od kompleknosti i provokativnosti originala. Vajnberg je sa svoje strane koristio lajtmotivsku tehniku kako bi prikazao kompleksne odnose glavnih likova. Takođe, uspeo je da jasno muzički prikaže Miškinovu iskrenost i integritet, Nastasjine senzualne i radikalne osobine, proževši ih sa nizom motivskih referenci na teme sudbine, smrti, tugovanja i pomirenja.

Vajnberg je inače izuzetno cenio Dostojevskog, verujući da je upravo Idiot ono delo koje će i u budućnosti izazivati interesovanje stvaralaca, dajući im mogućnost da na svoj način interpretiraju enigmatični lik kneza Miškina. Vajnbergovo tumačenje postaje evidentno na samom kraju opere u kojem prisustvujemo zagrljaju kneza i ubice kao činu radikalnog hrišćanskog milosrđa. Istovremeno mi razumemo nerazlučivost para Miškin–Rogožin, dvojice velikih gubitnika, jednog kao neuspešnog spasioca i drugog kao očajničkog prestupnika. Napomenimo još da je Vajnberg klavirski izvod Idiota koji je štampan za njegovog života, 1994. godine, posvetio Sećanju na Dmitrija Šostakoviča.

Siže:

Knez Miškin se vraća u Sankt Peterburg posle višegodišnjeg boravka u Švajcarskoj gde se lečio od epilepsije. U vozu se upoznaje sa bogatim trgovačkim sinom Parfionom Rogožinom koji je opsesivno zaljubljen u lepu Nastasju Filipovnu. Knez i Nastasja osećaju privlačnost jedno prema drugome, a lepoticu posebno privlači Miškinova nepatvorenost i neiskvarenost i njegova vera u ljudsku dobrotu. Rogožin pokušava i da ubije Miškina u jednom trenutku. Tokom oporavka, Miškin shvata da voli ponosnu Aglaju, ćerku njegovih rođaka generala Jepančina i Lizvete Prokofjevne. No, on nije u stanju da joj se u potpunosti posveti. Nastasja u međuvremenu pokušava sama da se opredeli za jednog od dva muškarca, ali ni ona nije u stanju da to učini. U naletu ljubomore Rogožin ubija Nastasju i provodi sate moleći se pored njenog tela. Miškin dolazi na mesto zločina. Na kraju ubica i knez padaju jedno drugome u zagrljaj, otrgnuti od sveta i ophrvani bolom.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару