Читај ми!

Savremena srpska muzika – Jug Marković

Večerašnju emisiju posvećujemo delima ovog autora mlađe generacije i dobitnika Mokranjčeve nagrade, koji poslednjih godina gradi izuzetno uspešnu karijeru i u zemlji i inostranstvu.

Marković je rođen 1987. godine u Beogradu, gde je završio studije kompozicije u klasama Vlastimira Trajkovića i Zorana Erića na Fakultetu muzičke umetnosti, kao i studije arheologije na Filozofskom fakultetu. Dalje usavršavanja nastavio je na majstorskim kursevima autora kao što su Eno Pope, Mark Andre, Fabien Levi, Džon Koriljano i Rafael Sendo, a kako sam ističe, posebno uticajan bio je njegov rad sa britanskim kompozitorom Majklom Finisijem u Snejp Moltingsu 2017. godine. Bio je i učesnik brojnih seminara i letnjih akademija poput one u Darmštatu, zatim Manifest akademije u pariskom Irkamu, radionica za mlade kompozitore u Donauešingenu, Akademije za savremenu muziku u Gracu i mnogih drugih. Osim u Srbiji, njegova muzika izvođena je širom Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i na uglednim festivalima poput Muzičkih dana u Donauešingenu i Festivala u Eks-an-Provansu. Za ovaj prestižni letnji festival, Jug Marković je 2016. godine napisao kompoziciju "Ultratereno" kao porudžbinu festivala. Do sada je sarađivao sa brojnim uglednim evropskim izvođačima i ansamblima, među kojima se ističu Ansambl Enterkontamporen, Divertimento ansambl, Klangforum iz Beča, Orkestar Gulbenkijan, Filharmonija iz Brisela, Pol Hilijer, Kvartet Mivos i drugi.

Ovaj tridesetčetvorogodišnji autor iza sebe ima već niz prestižnih domaćih i međunarodnih priznanja - od nagrade Međunarodnog društva za savremenu muziku koje mu je dodelilo nagradu za „mladog umetnika 2019" za delo Nirvana, preko „Tenso" nagrade za mladog autora 2017, Nagrade „Anton Matasovski" koju je osvojio u Beču iste godine, te izbora među preporučena dela na Međunarodnom Rostrumu kompozitora u Budimpešti 2018, sa kompozicijom Vokativ, da navedemo samo najznačajnije. Kada je reč o domaćim priznanjima, 2015. godine dobio je nagradu „Josip Slavenski" za delo Magistralen, a prošle godine, objavljeno je da je Jug Marković i dobitnik našeg najznačajnijeg priznanja u oblasti savremenog stvaralaštva - nagrade „Stevan Mokranjac" za 2019. godinu, za delo De Rerum Natura. Večerašnju emisiju započećemo upravo ovom kompozicijom, i to u izvođenju Filharmonije iz Brisela pod upravom Breda Labmena, zabeleženom u novembru 2019. godine u Briselu. Interesantno je pomenuti da je ovo delo u svojoj vokalno-instrumetnalnoj verziji, na stihove Lukrecija Kara i Fernanda Pesoe, premijerno izvedeno te iste godine u julu u Lisabonu, kada su ga interpretirali Lara Martins i Orkestar Gulbenkijan, a u decembru 2019. je premijerno predstavljeno i beogradskoj publici, u izvođenju Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije pod upravom Olivere Sekulić Barac. Sam podatak da je jedno delo mladog domaćeg autora u samo par meseci doživelo tri izvođenja u tri različite evropske zemlje, govori o tome da je u pitanju zaista impresivno ostvarenje mladog autora u velikom stvaralačkom uzletu. Žiri „Mokranjčeve nagrade" je u obrazloženju naveo da nas „De Rerum Natura u svojih nepunih deset minuta trajanja uvodi... u bogati unutrašnji svet kompozitorske imaginacije Juga Markovića, a to je svet ispunjen zanosom, fascinacijama i ljubavlju prema udaljenim stvarima, artefaktima i ostacima raznolikih kultura".

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару