Читај ми!

Katarina Erić

Glumica i pijanistkinja

Katarina Erić je glumica i pijanistkinja iz Beograda. Sa muzikom i glumom prvi put se upoznaje kada, sa tri godine, postaje član, a uskoro i solista hora „Kolibri”. Sa horom, u narednih osam godina, snima dve sezone programa „Šou Kolibri” i šest LP ploča, glumi u seriji „Sedefna ruža" i muzičkoj drami „Sobareva metla".

Klavir je počela da uči sa pet godina u MŠ „Mokranjac" u Beogradu, a zatim upisuje Oglednu osnovnu školu „Vladislav Ribnikar" sa posebnim programom ranog učenja francuskog jezika. Završila je i Nižu muzičku školu violončela. FMU je upisala sa šesnaest godina, u klasi Arba Valdme, ali je paralelno redovno pohađala nastavu u Trećoj beogradskoj gimnaziji gde je maturirala 1995. Dve godine kasnije diplomirala je klavir na FMU, u klasi Nevene Popović, sa prosekom ocena 9,75. Odmah zatim upisuje glumu na FDU u klasi Vladimira Jevtovića, gde 2002. diplomira sa ocenom 10. Na istom fakultetu je i doktorirala 2016. godine pod mentorstvom Dragana Petrovića.

Za Radio televiziju Srbije osmislila je dva autorska ciklusa, Vek interpretatora” (tri epizode) i „Iza naslova” (24 epizode), u kojima je učestvovala i kao narator. U igranoj seriji za decu „Tajne običnih stvari”, igrala je glavnu ulogu a u šou-kviz programu koji je nastao iz serije, nastupala je kao voditelj-glumac. Kviz „Tajne običnih stvari” emitovao se uživo na drugom programu RTS (54 emisije). Od 2006. do 2016. sa Dejanom Đurovićem vodi popularnu emisiju „Nedeljom uveče” na Drugom programu RTS (više od šezdeset emisija). Vodila je i pripremala emisije „Plavi Akropolj”, „Hronike Bemusa”, radijsku emisiju „Klasiku, molim", dok se kao narator predstavila i u serijalu „Spomenički dosije Beograda”.

U pozorištu Atelje 212 igrala je Džil u drami „Džil i Džon" i Gospođu Hadson u predstavi „Mala ljubav za mene ili šta plaši Vinsenta Prajsa”, a u Teatru Kult nastupala je u glavnoj ulozi (Solanž) u predstavi Dar". Tokom 2004. emitovana je reklama za Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u kojoj je jedini protagonista. Ostvarila je zapažene uloge u TV dramama „Hristos voskrese!” (2007) i „Breg čežnje” (2004). Bila je stipendista francuske vlade na Festivalu u Avinjonu 2001.

Za kulturno umetnički program RTS prevodi i sinhronizuje takmičenja, festivale, dokumentarne filmove. Kao simultani prevodilac i komentator, učestvovala je u direktnim EBU evrovizijskim prenosima, kao što su „24 sata Mocarta” (2006) i Evrovizijsko takmičenje mladih muzičara (2005), Novogodišnji koncert Bečkog simfonijskog orkestra (2007, 2008, 2009) i dr.

Od 2007. godine predaje Umetnost govora na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, Odsek muzika u medijima, gde je 2016. godine izabrana u zvanje vanrednog profesora, a od 2013. do danas je šef Katedre za muziku u medijima.Nekoliko godina (2009-11. i 2016-18) bavila se pedagoškim radom i na Akademiji umetnosti u Beogradu, Odsek gluma. Predavala je Scenski govor studentima prve, druge i treće godine.

Učestvovala je na brojnim međunarodnim simpozijumima i aktivno se bavi promocijom i organizacijom festivala, koncerata, stručnih skupova i drugih događaja iz oblasti umetničke muzike i visokog obrazovanja u oblasti umetnosti.

Autor emisije: Ana Ćirica

 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару