петак, 28.01.2022, 13:45 -> 20:38
Извор: Радио Београд 2
Аутор: Милитин Дедић
Božanstvena srpska šljivovica
Majstori koji se godinama bave proizvodnjom ovog čuvenog pića kažu da ukus rakije pre svega zavisi od zemlje na kojoj stablo šljive raste i recepta po kojem se pravi.
Autor:
Милутин Дедић
Људи, њихова дела и трагови које су оставили, од најранијих дана привлачили су пажњу аутора емисије „Записи са предумишљајем“, сликара Милутина Дедића. Овај наш познати сликар с временом је све више увиђао важност трагова минулих времена, чак и онда када су митови и легенде надмашивали историјске чињенице. У жељи да свеобухватније сагледа људе и њихова дела, аутор је, поред проучавања одговарајуће литературе и архивске грађе, своја истраживања поткрепио и путовањима, са којих нам доноси аутентичне, занимљиве приче. [ детаљније ]
Iako se nastanak rakije vezuje za XIII i XIV vek, u Srbiji počinje intezivno da se proizvodi tek u XIX veku. U našoj zemlji se proizvode i mnoge druge vrste rakija, ali se pravom domaćom ipak smatra šljivovica, kojoj smo posvetili današnji zapis.
Autor: Milutin Dedić
(repriza)
Коментари