четвртак, 13.03.2025, 10:05 -> 18:31
Извор: Радио Београд 1
Аутор: Николина Миљковић
Šta znače novi ekonomski pojmovi čipflacija, gridflacija ili šrinkflacija?
U današnjem Magazinu na Prvom razjasnićemo neke nove pojmove sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu. Jedna grupa odnosi se na nove ekonomske termine poput čipflacije, gridflacije ili šrinkflacije. To su sve novi oblici inflacije, a šta tačno označavaju objasniće nam Dragan Dživdžanović, mlađi istraživač u Sektoru za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije.
Kulturnu i ekonomsku moć nacionalnih kuhinja i specijaliteta, zemlje u razvoju mogu da iskoriste kako bi podstakle rast, zapošljavanje i održivi razvoj. Koristeći gastronomsko nasleđe, preduzetnici u zemljama u razvoju mogu da plasiraju nove koncepte i da ih skaliraju kao održive ekonomske aktivnosti. Tako se „gastro ekonomija“ pojavljuje kao ključni podsektor kreativnih i turističkih ekonomija. O konceptu gastro ekonomije razgovaramo sa Veljkom Mijuškovićem, sa Ekonomskog fakulteta.
Koncentracije alergena u vazduhu već su dosta visoke. Sada su aktuelni alergeni tise, jasena i bresta, trave će tek početi da cvetaju. Kod alergija najvažnije je na vreme početi sa terapijom i prevencijom. U tom smislu Institut "Torlak" i Nacionalno udruženje pacijenata "Alergija i ja" potpisali su ugovor o saradnji na projektu merenja ambrozije radi praćenja, kontrole i boljeg razumevanja njenog uticaja na zdravlje zajednice.
Urednik i voditelj Nikolina Miljković.

Autor:
разни аутори
Животне теме, атрактивни гости, добро расположење - анализа актуелних дешавања, вести из земље и света. [ детаљније ]
Коментари