четвртак, 13.03.2025, 10:05 -> 18:31
Извор: Радио Београд 1
Аутор: Николина Миљковић
Шта значе нови економски појмови чипфлација, гридфлација или шринкфлација?
У данашњем Магазину на Првом разјаснићемо неке нове појмове са којима се сусрећемо у свакодневном животу. Једна група односи се на нове економске термине попут чипфлације, гридфлације или шринкфлације. То су све нови облици инфлације, а шта тачно означавају објасниће нам Драган Џивџановић, млађи истраживач у Сектору за економска истраживања и статистику Народне банке Србије.
Културну и економску моц́ националних кухиња и специјалитета, земље у развоју могу да искористе како би подстакле раст, запошљавање и одрживи развој. Користец́и гастрономско наслеђе, предузетници у земљама у развоју могу да пласирају нове концепте и да их скалирају као одрживе економске активности. Тако се „гастро економија“ појављује као кључни подсектор креативних и туристичких економија. О концепту гастро економије разговарамо са Вељком Мијушковићем, са Економског факултета.
Концентрације алергена у ваздуху већ су доста високе. Сада су актуелни алергени тисе, јасена и бреста, траве ће тек почети да цветају. Код алергија најважније је на време почети са терапијом и превенцијом. У том смислу Институт "Торлак" и Национално удружење пацијената "Алергија и ја" потписали су уговор о сарадњи на пројекту мерења амброзије ради праћења, контроле и бољег разумевања њеног утицаја на здравље заједнице.
Уредник и водитељ Николина Миљковић.

Autor:
разни аутори
Животне теме, атрактивни гости, добро расположење - анализа актуелних дешавања, вести из земље и света. [ детаљније ]
Коментари