понедељак, 24.02.2025, 14:05 -> 11:03
Извор: Радио Београд 1
Humoristička emisija
Ne znam da li ste znali, dragi moji, ali sva je prilika da smo obična kokošija jaja, odnosno jaja vulgaris, dosad kuvali sasvim pogrešno. Desetak minuta u ključaloj vodi i spremno je za jelo! Ali italijanski naučnici sa Nacionalnog istraživačkog saveta došli su do zaključka da će jaje biti savršeno skuvano tek nakon 32 minuta, ali uz specifičan način kuvanja. Tajna je u tome da se jaja naizmenično premeštaju iz vrele vode u hladniju vodu na svaka dva minuta, sve dok ne prođe ukupno 32 minuta. Ni manje, ni više.
Međutim, istraživači Akademije za kokošije proizvode u Kraljevu tvrde da bi jaja bila još bolje kuvana ako bi se pre svakog prebacivanja iz vrele u hladnu vodu i obrnuto osušila fenom, te da proces ne bi smeo da traje kraće od 45 minuta.
Na to su se nadovezali stručnjaci Instituta za živinarstvo iz mađarskog Balašsađarmata koji bi na sve to dodali i obavezno zamrzavanje jajeta i pre, i posle kuvanja kako se ne bi narušila struktura ni belanceta, ni žumanceta.
Proces kuvanja bi se zbog toga produžio na namanje 3 do 4 sata, ali to je zanemarlivo ako neko zaista želi da pojede savršeno kuvano jaje.
Druga stvar je što za to vreme može da se ispeče prase, ali ima nas raznih, neko voli savršeno ispečeno prase, a neko savršeno skuvano jaje.
Autor teksta: Aleksandar Stojadinović
Muzički urednik: Snežana Stanojević
Коментари