Читај ми!

Хумористичка емисија

Не знам да ли сте знали, драги моји, али сва је прилика да смо обична кокошија јаја, односно јаја вулгарис, досад кували сасвим погрешно. Десетак минута у кључалој води и спремно је за јело! Али италијански научници са Националног истраживачког савета дошли су до закључка да ће јаје бити савршено скувано тек након 32 минута, али уз специфичан начин кувања. Тајна је у томе да се јаја наизменично премештају из вреле воде у хладнију воду на свака два минута, све док не прође укупно 32 минута. Ни мање, ни више.

Међутим, истраживачи Академије за кокошије производе у Краљеву тврде да би јаја била још боље кувана ако би се пре сваког пребацивања из вреле у хладну воду и обрнуто осушила феном, те да процес не би смео да траје краће од 45 минута.
На то су се надовезали стручњаци Института за живинарство из мађарског Балашсађармата који би на све то додали и обавезно замрзавање јајета и пре, и после кувања како се не би нарушила структура ни беланцета, ни жуманцета.

Процес кувања би се због тога продужио на намање 3 до 4 сата, али то је занемарливо ако неко заиста жели да поједе савршено кувано јаје.
Друга ствар је што за то време може да се испече прасе, али има нас разних, неко воли савршено испечено прасе, а неко савршено скувано јаје.

Аутор текста: Александар Стојадиновић.

Музички уредник: Снежана Станојевић.

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом