Читај ми!

Saharski pesak u Srbiji - uticaj na zdravlje i vremenske prilike

Mnoge vrste raka izlečive su zahvaljujući napretku medicine i primeni inovativnih terapija. Veliki paket takvih terapija stiže ove godine i u Srbiju. Prva isporuka je već stigla i jedan broj pacijenata je već primio terapiju. Više detalja saznaćemo u razgovoru sa direktorom Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Davorinom Radosavljevićem.

Jak i topao vetar doneo je iz Afrike prošle sedmice 180 hiljada tona peska. Stručnjaci kažu da je reč o zagadjujućoj materiji, ali samo po količini prašine. Zanemarljivo je prisustvo PM čestica, tako da rizika po zdravlje nema. Naučnici se, na drugoj strani, već dugo bave ispitivanjem uticaja saharskog peska na vremenske prilike. Medju njima je i meteorolg Luka Ilić iz Centra za super računare u Barseloni. Od njega ćemo saznati do kakvih se zaključaka došlo i na šta upućuju kad je reč o intenzitetu i brzini klimatskih promena.

Najveću onlajn enciklopediju Vikipediju godišnje poseti blizu dve milijarde ljudi. Srpsko izdanje ušlo je u "viki" porodicu još u prvoj godini postojanja. I danas se ozbiljno radi na selekciji i obogaćivanju sadržaja, a u cilju poboljšanja već osmi put se organizuje lokalna konferencija Vikipedijanaca i Vikimedijanaca. Upravo je u toku poziv za učešće i odobravanje stipendija koje bi trebalo da pokriju troškove tokom VIKILAJV konferencije. Više detalja saznaćemo u razgovoru sa izvršnom direktorkom Ivanom Madžarević

Urdnik i voditelj Olivera Stajić.

 

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару