Читај ми!

Sećanje na žrtve "Oluje"

Predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik i patrijarh Porfirije sastali su se u manastiru Osovica, koji se nalazi u opštini Srbac u Republici Srpskoj. Oni razgovaraju o najvažnijim nacionalnim pitanjima, situaciji na Kosovu i Metohiji, i analiziraju očekivanja velikih sila u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Tanjug. Predsednik Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Republici Srpskoj povodom obeležavanja 28-mogodišnjice stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji "Oluja". Centralni događaj biće održan sutra u 19 časova u Prijedoru.

Povodom obeležavanja 28-godišnjice Oluje, Srpsko narodno vijeće održalo je komemoraciju u Otočcu i Doljanima. Predsednik Vijeća Milorad Pupovac rekao je da je trebalo učiniti sve da ne dođe do rata.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uhapšen je Nijaz Šahmanović, zbog  sumnje da je počinio ratne zločine nad Srbima u periodu od 1992-ge do 1995-te godine. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Nedžada Čehića za ubistvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske na području Bosanske Krupe 1995-te. Čehića su u junu izručile pravosudne institucije Austrije.

Nastavljeni su sukobi u Ukrajini. Rusija je tokom noći dronovima napala Kijev. U ruskom napadu na Herson povređeno je sedam ljudi, prenose ukrajinski mediji. Rusija saopštava da je oborila sedam dronova u regionu Kaluge, oko 200 kilometara od Moskve. Pripadnici ruske  paravojne grupe Vagner premešteni su blizu istočnog krila NATO-a radi destabilizacije, kaže premijer Poljske Mateuš Moravjecki. Zbog toga je Poljska razmestila više od hiljadu vojnika na granicu sa Belorusijom.

Kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji, Srbija bi mogla da ispuni do 2025-te godine, izjavila je na sednici Odbora za evropske integracije ministarka Tanja Miščević. Naglašava da poslednji izveštaj Evropske komisije potvrđuje da je Srbija ostvarila određeni napredak, ali da su prioriteti na evropskom putu - vladavina prava i sloboda medija.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je do sada u Srbiji eutanazirano 19.740 svinja zaraženih afričkom kugom. Ona je rekla da je to zabrinjavajuće, ali da ohrabruje što je broj lokalnih samouprava u kojima je zabeležena zaraza svinja - ostao isti. Afrička kuga je potvrđena na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga, navela je Tanaskovićeva i dodala da je inspekcija počela vanrednu kontrolu pečenjara.

Šabačka policija uhapsila je 22-godišnjeg L. M., osumnjičenog za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. On se tereti da je sinoć na putu u mestu Bogosavac, u okolini Šapca - upravljajući vozilom marke  "ford" pod dejstvom alkohola - udario u bicikl koji je vozila 14-godišnja devojčica. Ona je od zadobijenih povreda preminula u Opštoj bolnici u Šapcu.

Fudbaleri Vojvodine igraće revanš utakmicu kvalifikacija za Ligu konferencija sa kiparskim Apoelom. Direktan prenos je od 20 časova na Drugom programu ER-TE-ES-a. Apoel ima prednost 2:1 iz prvog meča.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednici vesti: Tina Amić i Vladimir Mihajlović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару