Читај ми!

Turska između Brisela i Kremlja

Upravo završen samit NATO u Vilnjusu snažno je podržao Ukrajinu i obećao još jaču diplomatsku, bezbednosnu i vojnu podršku u narednom periodu. Prijem Ukrajine u NATO, na čemu insistira Kijev ostaje na stend baju. U međuvremenu, odblokiran je pristupni put za Švedsku. Turski predsednik Erdogan promenio je donedavno čvrst stav i obećao brzu ratifikaciju članstva Švedske u NATO. To bi trebalo da se desi čim, kako je rekao, turski parlament, koji je trenutno na odmoru počne da zaseda. Kako je došlo do promene turskog stava i šta iza toga stoji, za Magazin analizira Vojislav Lalić, dugogodišnji dopisnik naših medija iz Turske.

Stambeni krediti su ove godine dramatično poskupeli. Mesečne rate skočile su u odnosu na prošlu godinu za oko 50 odsto. Jedan od razloga je rast euribora, osnovnog parametra Evropske banke za cenu novca. Kako se ovaj trend odrazio na bankarsko poslovanje i tržište kredita, kakva su predviđanja i šta korisnici kredita dalje mogu da očekuju, to su pitanja za bankara i finansijskog konsultanta Vladimira Vasića.

Ove nedelje, 10. jula, obeležen je Dan nauke, ustanovljen u čast rođendana Nikole Tesle. Govorilo se mnogo o njegovim izumima i neizbrisivom tragu koji je ostavio u nauci, ali, kao i obično, kada je Tesla u pitanju - i o njegovom poreklu, kraju iz koga potiče i sudbini naroda kojem pripada. Baš o tome za naš program govori jedan od dobitnika nagrade Tesline naučne fondacije, otac Dragan Mihajlović, paroh gospićko-smiljanski. Mladi sveštenik već sedmu godinu službuje u Smiljanu, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je to činio i Teslin otac Milutin. Iako se, kao prvi pravoslavni sveštenik u toj parohiji od 1991 godine, svakodnevno suočava sa izazovima i retko kad liturgiju služi u punoj crkvi, otac Dragan se ne predaje. Turistima koji obilaze Teslino rodno selo neumorno objašnjava ko je i iz kakve porodice potiče veliki naučnik, a Teslinom narodu, Ličanima, silom rasejanim po svetu, pruža utočište, utehu i nadu.

Književnih nagrada imamo mnogo. Retke su, međutim, one koje su u direktnoj vezi sa knjigom – bibliotečke. Kraljevačka biblioteka nedavno je raspisala konkurs za dodelu nove nagrade i to za najbolju izložbu u oblasti bibliotečke delatnosti. Nagrada nosi naziv „Zlatno slovo Dejana Vukićevića“. O Dejanu Vukićeviću, nagradi koja nosi njegovo ime i biblioteci, govori Emilija Dimovska, bibliotekarka i članica žirija.

Urednik i voditelj: Ana Tomašević

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару