Читај ми!

Ne zanemarujte srčanu slabost jer može da ugrozi život

Kako žive osobe sa invaliditetom u Staroj Pazovi? Većina je aktivna u Udruženju „Feniks“ u kojem organizuju humanitarne akcije i učestvuju na kulturno-umetničkim manifestacijama. Jedna od osnivača i predsednica „Feniksa“ Jelica Despot kaže da su osobe sa invaliditetom mnogo „vidljivije“ u lokalnoj zajednici, ali da im nedostaje dnevni boravak za starije od 26 godina.

Jelica Despot život provodi u invalidskim kolicima, ali je veoma aktivna. Uređuje i vodi dve emisije na RTV Stara Pazova - „Prozori duše" i „Istočnik", organizuje rad Udruženja „Feniks" i veliki deo vremena provodi sa mnogobrojnom porodicom: suprugom, sinom, kćerkom, snajom, zetom i unucima.

U rubrici za zdravlje ćemo govoriti o srčanoj slabosti. Šta je uzrokuje i kako se prepoznaje? Lekari upozoravaju da slabost srca ne treba zanemarivati jer kod većeg broja pacijenata zahteva doživotno lečenje. Osvrnućemo se na značaj ranog prepoznavanja prvih simptoma bolesti kao ključnog saveznika u terapiji slabosti srca. O prvim znacima bolesti, dijagnostici  i lečenju ćemo saznati više od dr Milice Vukićević, specijaliste interne medicine i subspecijalizanta kardiologije na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS).

Blok za kulturu smo rezervisali za Izložbu o velikanima srpskog graditeljstva u Galeriji SANU povodom 175 godina visokoškolske nastave iz oblasti građevinarstva i geodezije. Autorka izložbe je Jasmina Njegovan Popović, a postavka je posvećena pionirskim i vizionarskim neimarima koji su verovali da stvaraju i grade za opšte dobro i da će to ostati u nasleđe budućim generacijama.  

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Foto/RTS

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару