Читај ми!

Sabina naših dana

Stonoteniserke Novog Sada i zvanično su ponele šampionski pehar pobednika Superlige Srbije za sezonu 2020/21. godine, što im je četvrti uzastopni trofej državnog prvaka, a ukupno šesti u klupskoj istoriji. Novosađankama je trofej uručio Aleksandar Karakašević, predsednik Stonoteniskog saveza Srbije, u petak uveče pred meč pretposlednjeg kola domaćeg prvenstva između Novog Sada i Domboša iz Malog Iđoša. Domaće stonoteniserke su trijumfovale 4:0 što je njihova deventaesta pobeda maksimalnim rezultatom u 20 odigranih utakmica, uz „partija količnik“ od 80 : 1. To je do sada nezabeležen statistički podatak u istoriji ženskog klupskog stonog tenisa kod nas. Naša sagovornica Sabina Šurjan, prvi reket Novosađanki, nedavno je-zajedno sa Izabelom Lupulesku- učestvovala na evropskom kvalifikacionom turniru za OI u Pekingu, pa ćemo čuti njene utiske i iz ove lepe mediteranske zemlje. I konačno, najnovija vest- realizovala je najveći transfer u poslednje dve decenije ženskog stonog tenisa. Ona je već potpisala ugovor na tri godine, po kojem je postala član Berlina, aktuelnog prvaka Evrope.

Srpska bokserka Nina Radovanović pobedila je Čarli Dejvison iz Engleske i tako osvojila trofej Beogradskog pobednika u kategoriji do 51. kilograma. Kao profesionalka, sa velikim brojem osvojenih trofeja, titula i pojaseva, bilo joj je važno da osvoji i ovo laskavo priznanje, prvi put u karijeri. To je ujedno i veliki motiv za našu atraktivnu sportistkinju, koju naredna rivalka očekuje uskoro u Parizu i, ako se Nina iz glavnog grada Francuske vrati kao pobednica, značiće to i njen plasman na toliko željene i isto toliko čekane Olimpijske igre u Tokiju.

Dvoje nastavnika iz Srbije nalaze se u konkurenciji za najboljeg nastavnika sveta 2021. godine i nagradu od milion dolara. Vesela Mačkić iz Novog Sada i Mladen Šljivović iz Zaječara, prethodno su proglašeni najboljim edukatorima Srbije na nacionalnom takmičenju u organizaciji Udruženja "Živojin Mišić". Predstavnici udruženja "Živojin Mišić", koje je organizovalo nacionalno takmičenje, odabrali su baš njih, jer svojim radom utiču na kvalitet nastave na globalnom nivou i pomažu đacima da postanu građani sveta koji će rešaviti izazove budućnosti. Učiteljici zaista pristaje ovo vedro ime, i kada je jednom gostovala kod nas, u ovoj istoj emisiji, bilo je skroz zabavno, razgalila je srca i ekipi, i slušaocima, kao i svojim koleginicama koje su došle da je podrže. Zanimljivo je da svaki prvi čas, svakog nastavnog dana, sa svojim učenicima, započinje pevanjem himne Srbije `Bože pravde`. Učiteljica sa devetogodišnjim prosvetarskim iskustvom, veliki je inovator, a časovi su joj vrlo kreativni, pa je zajedno sa đacima razvila eko-baštu, u kojoj svi učenici škole sade povrće, brinu o njemu, i na kraju jedu ga za užinu i zdravo se hrane.

Beležimo, tokom emisije, i jedan lep foto festival koji se u maju mesecu održava u našem glavnom gradu, registrujemo i četvrtu verziju dečje predstave `Mačor u čizmama`, Igora Bojovića, u režiji Juga Radivojevića, u pozorištu `Boško Buha`. U Maloj galeriji ULUPUDS-a 7. maja biće postavljena izložba `Emocije`, autorke Dragane Mirčetić. Milka Đukić je svestrana umetnička ličnost, koja će prvih 20 godina svog književnog stvaralaštva obeležiti ovih dana u novosadskom SPENS-u, ovo je vrlo interesantna priča o njenom umetničkom angažmanu, koju valja poslušati. Muki Dumonić, vođa sastava Sanya D` Rio band, uključiće se u program uz priču o novom singlu i video klipu ove odlične pop-rok postave. Njihove radijske premijere uvek su u ovoj emisiji i tome se radujemo. Sanja i Muki, inače dvojac i u privatnom životu, obradovao nas je svežom, današnjom fotografijom iz privatnog albuma, na kojoj porodica Dumonić, u punom sastavu, obeležava Prvi maj i uskršnje praznike.

Hičkokovskim raspletom, košarkaši Crvene zvezde zauzeli su lidersku poziciju na tabeli regionalne ABA lige, pa će u završnici ovog takmičenja najpre odmeriti snage sa Igokeom, predstavnikom Republike Srpske, dok će u drugom duelu mesto u finale pokšati da overe Budućnost i Mornar. Prvi mečevi na programu su već u sredu, 3. maja. Naš kolega Slobodan Maletić pomno je pratio konferenciju za medije crveno-belih, održanu na Malom Kalemegdanu, pa ćemo čuti Zvezdinog kapitena Branka Lazića, kao i šefa strućnog štaba Dejana Radonjića, ali i analizirati ovogodišnji ciklus takmičenja, kao i ono što nas očekuje u samoj završnici plej ofa. S druge strane, ŽKK Crvena zvezda izdao je saopštenje u kome navodi da, kao šampion Srbije, želi da igra u Evropi. Zvezda je naglasila i da će obavestiti Košarkaški savez Srbije da im je želja da igraju jedno od dva najveća takmičenja, dakle Evroligu ili Evrokup.

Počeo je i rasplet u vaterpolo prvenstvu Srbije, posle prvih utakmica skoro da je izvesno da će mesto u polufinalu obezbediti Crvena zvezda, Novi Beograd, Šabac i Rdanički iz Kragujevca. U analizi prvih duela plej-ofa, našem kolegi pomoći će Aleksandar Filipović, trener crveno-belih vaterpolista. Formula 1 ovog vikenda održava se u Portugaliji, vozač Mercedesa Valteri Botas bio je najbrži na prvom treningu, iza njega su Maks Verstapen, Serhio Ramos, Šarl Lekler, Luis Hamilton i drugi, koji će trku voziti u nedelju od 16 časova. Zanimljivije je, međutim, da je na današnji dan, pre 27 godina tragično nastradao Ajrton Sena, koji je za mnoge ostao najveći vozač formule 1 u istoriji. Na kobnoj trci u Imoli imao je samo 34 godine, kada je izleteo u sedmom krugu u krivini Tamburelo i pri brzini od 307 kilometara na čas doživeo udar u zid od kojeg nije bilo spasa. Vozač Vilijamsa je poginuo pred očima javnosti, tako šokiravši sve u Italiji, ali i šire. Likom i delom slavnog vozača, u ovoj emisiji, bavi se naš Dejan Bulajić.

Kao i svake subote, pored sporta, tretiramo i teme iz kulture, kao i javnog i muzičkog života. Nešto manje dešavanja, kao posledica uskršnjih praznika, nije nas omelo da odaberemo prave, na koje skrećemo pažnju slušaocima porodičnog magazina Radio Beograda 1. U Kulturnom centru Čukarica uručene su nagrade pobednicima foto konkursa `Niko kao moj Beograd`, koga je organizovala ova ustanova. Tradicionalna `Paralelova` fb radionica `Strip& ploče` imala je svoje osmo izdanje. Izložba `Oplećak-rumunska tradicionalna košulja iz Banata`- baš to je izložba koja će biti otvorena 6. maja u Kulturnom centru Zrenjanina. Mini festival `Naši dani` počinje 7. maja u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Udruženje vizuelnih umetnika Užice, u galeriji `Reflektor` u gradu na Đetinji, predstavlja `Meke forme`, mlade umetnice Ane Vrtačnik, rođene u Sarajevu, koja je izlagala dosta postavki u regionu, Evopi, širom sveta...

Balkansko nadmetanje u pripremanju jela ispod sača biće održano na Stražilovu, naredne subote, 8. maja, pod nazivom `Sačijada`. U hramu Svetog Save, u ponedeljak, 3. maja. biće održan Vaskršnji koncert, u organizaciji Pevačkog društva Hrama. Tradicionalna pozorišna manifestacija `Joakimovi dani`, posvećena domaćem piscu, u Knjaževsko-srpskom teatru biće održana u okviru kragujevačkih Muzičkih svečanosti, od 6. do 15. maja. FEST se ove godine održava od 7. do 16. maja, a izložba fotografija `Državnička sahrana, sahrana jedne države, Imrea Saboa, biće otvorena 4. maja u alternativnom umetničkom prostoru `Kvaka 22`, kao deo predstojećeg izdanja manifestacije `Beogradski mesec fotografije`. Serija zanimljivih koncerata očekuje nas tokom maja u Kulturnom centru Beograda- na jednom od njih, narednog ponedeljka, 10. maja, muziciraće klavirski duo, koga čine mladi, nadareni pijanisti Andrijana Božić, rodom sa Uba i Nišlija Andrej Cincarević.

I dosta toga očekuje nas u ovom izdanju jedne od najdugovečnijih emisija, u evropskim razmerama. Vitez kulinarstva obradovaće nas predlogom jelovnika za praznični ručak, pratićemo kretanje rezultata na fudbalskim utakmicama koje se igraju širom Evrope, uživati u starim, nezaboravnim muzičkim hitovima, predstaviti i neke nove.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару