Читај ми!

Atletska princeza

Jedan u nizu sjajnih izdanaka iz `radionice asova` trenera Nevena Ranića, kao metak brza Milana Tirnanić, pre nekoliko dana je na mitingu na Banjici ostvarila lični rekord u trci na 60 metara- postigla je odličan rezultat 7,34 sekunde. Dotle joj je rekord bio 7.36, ispred nje trenutno je samo rezultat Ivane Španović iz 2015. godine, od 7.31. Svima je poznato koliko je sprint bitan za skakače u dalj. Milana odavno nije iznenađenje, ona je atletičarka s kojom se ozbiljno računa, ko zna- možda već danas, na mitingu u Austriji, dostigne i državni rekord. Trener Ranić u razgovoru za našu emisiju kaže da je njegova pulenka u besprekornoj formi i da nije nemoguće da se to dogodi već tokom ovog popodneva. Dobićemo izveštaj s lica mesta, uz iskrenu podršku mladoj sportistkinji, jednoj od našij atletskih princeza.

Futsal reprezentacija Srbije remijem je započela učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Sa Rumunima su izabranici Gorana Ivančića odigrali 2:2, posle vođstva domaćina preokrenuli su rezultat, ali je ipak u finišu prvog dela došlo do izjednačenja. Naš naredni rival, u Novom Sadu, 3. februara, biće selekcija Bosne i Hercegovine, koja je na startu savladala Severnu Makedoniju sa 2:1. Treba reći da su naši prvi rivali u grupi bili znatno pojačani Brazilcima i igračima iz drugih zemalja u kojima se maksimalno drži do futsala i dosta ulaže u ovoj sport. Naš tim za drugu utakmicu dopuniće sastav igračem Konjarnika Dragom Šljukićem i futsalerom mađarskog Kečkemeta Aleksandrom Gavrilovićem. Naš sagovornik danas je Stefan Rakić, strelac jednog od dva pogotka za naš državni tim u duelu u Rumuniji.

Aleksandra Crnčević, 33-godišnji primač servisa, ubuduće će nositi dres odbojkaškog kluba Partizan. Srpkinja bogatog internacionalnog iskustva stavila je paraf do kraja sezone i debitovaće za crno-bele već dana u duelu sa Jedinstvom iz Stare Pazove. Aleksandra se posle 13 godina vraća na domaću scenu, tokom uspešne karijere igrala je za Poštar, Dinamo iz Pančeva, grčkom Markopulu, Dinamu iz Bukurešta, Olimpijakosu, francuskom Enou, Red Vingsima u Japanu, Lokomotivi iz Bakua, Dinamu iz Moskve, Albi Blaž, kineskom Tjanđinu, kao i u italijanskoj Padovi. Gledaoci će moži da je pozdrave već danas od 17 časova u dvorani `Master`, kada počinje utakmica Partizana sa Sremicama.

Novosadska ženska akademija je klub koji godinama već učestvuje na državnim i internacionalnim takmičenjima svih kategorija i beleži uspehe. ŽKA se pre nekoliko godina takmičila i u Evroligi za mlade, a iznedrila je i nekoliko reprezentativki. Ovih dana, košarkašice ŽKA su zabeležile dve pobede u samo tri dana i tako se odmakle od opasne zone u domaćem šampionatu. Posle pauze zbog obaveza reprezentacije, Novosađanke će 13. februara dočekati ekipu Kraljeva. Naša sagovornica ove subote je predsednica Novosadske ženske košarkaške akademije Dejana Cvjetan.

Radnički sa Crvenog krsta je, verovatno, još jedino sportsko društvo u zemlji uz koje se vezuje status romantizma. Generacije sportista ispisivale su istoriju dugu sto godina, izgleda da će početak novog stoleća biti posebno značajan za klub iz boemskog kraja Beograda. Govorio je o tome nedavno i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a i odbornici prestoničke opštine usvojili su plan za rekonstrukciju sportskog kompleksa na Krstu. Planom je predviđena izgradnja potpuno novog, savremenog sportskog objekta sa dvoranom kapaciteta od 1.000 do 1.200 gledalaca, sportskih terena i vežbaonica. U okvoru kompleksa biće otvoren i muzej sporta, kao i prostori za obuku i održavanje seminara, kao i kancelarijski prostor za predstavnike klubova. Kada će radovi početi da se odvijaju biće poznato nakon završene tehničke dokumentcije.Na tu temu razgovaramo s jednim od čelnih ljudi SD Radnički, svojevremeno proslavljenim bokserom Ljubinkom Veselinovićem.

Među `rođendancima` je i časopis `Borba`, koji će tokom februara obeležiti 99. godinu postojanja. Nema ko nije digao ruku na naše kolege iz ovog lista tokom duge istorije, često su nastojali da joj zametnu trag, a ona- evo- i sada funkcioniše. Dirljivo je koliko se novinari `Borbe` trude da opstanu, to se već odavno iviči sa granicom fanatizma, o entuzijazmu da i ne pričamo, ponovo ga ima u ogromnim količinama. Kako opstaju- probaćemo danas da saznamo od urednice ove novine Elene Stojanović, a iskreno-nema kome srce nije zaigralo kada bi na ulici, pa još u nošnjama, video lepe devojčice kako dele besplatne primerke ovog časopisa, ili idu od ulaza do ulaza i ubacuju ih u poštanske sandučiće. Želja za opstankom je prisutna, vidi se to iz svakog retka koji nađe mesto na stupcima štampe, ali i u atmosferi koja vlada među našim kolegama koje su trenutno deo readkcijskog personala. Draga `Borbo`- bori se !

Mlada karatistkinja Brankica Negovanović najbolja je sportistkinja Loznice za godinu koju smo ostavili iza sebe. Zahvaljujući postignutim rezultatima, Brankica je u oktobru ove godine zauzela prvo mesto na rang listi Svetske karate federacije u konkurenciji juniorki do 53 kilograma. Ona je ujedno i najbolje plasirani srpski karatista u svim konkurencijama (muškoj i ženskoj). Na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, Brankica je u kategoriji do 53 kilograma osvojila srebrnu medalju, a posle toga na državnom prvenstvu u Kragujevcu je postala i prvak države, nakon čega osvaja Kup Srbije i tako osvaja duplu krunu. U dosadašnjoj karijeri ima 19 titula prvaka Srbije. Osvajač je više zlatnih medalja na domaćim i stranim takmičenjima. Njeno lično zalaganje i uspešni rezultati su je kvalifikovali za razvojni program Olimpijskog komiteta Srbije i vode je na pripreme za Olimpijske igre koje će se održati 2024. godine u Parizu. Članica je karate kluba Šampioni iz Banje Koviljače, odlična je učenica trećeg razreda srednje Ekonomske škole, dobitnik je Dositejeve nagrade za postignute rezultate u oblasti škole i sporta. Evo idealne prilike da, kroz prilog, upoznamo ovu divnu 18-godišnju devojčicu... 

I ove subote, kao i svake druge, pored sporta, pratimo i dešavanja iz sveta kulture, umetničkog i javnog života. Film i animacija u sistemu obrazovanja zastupljeni su u okviru interaktivne izložbe Snežane Trstenjak. U ponedeljak će u Savremenoj galeriji Zrenjanina biti otvorena izložba Aleksandre Ilić, dok je otvaranje postavke Mihala Đurovke u istom gradu tri dana kasnije, u Kulturnom centru Zrenjanina. Zimski dečji naučni kamp 2021 biće organizovan svakog vikenda u februaru. Repertoar `Zvezdara teatra` za ovaj mesec je spreman, baš kao i četiri izložbe Kulturnog centra Beograda. Izložba `Nagrađeni na Memorijalima`, povodom 60 godina Memorijala Nadežde Petrović, otvorena je juče. Video performanse koji se bave temama telesnosti, rodne kategorizacije, dominacije, disperzije svesti, decentralizacije identiteta predstavlja umetnica Ivana Kosanović na izložbi u Domu omladine Beograda. Četvrtog februara Kolarac obeležava 89 godina postojanja, biće održan i koncert klavirskog dua Tamara Stefanović- Nenad Lečić.

`Misterija Brašovanovog paviljona iz 1929. godine`- naziv je postavke u Muzeju nauke i tehnike. Karikaturista `Večernjih novosti` Tošo Borković, uz Vladana Nikolića pobednik je konkursa sa temom `Mini hidrocentrale-maksi razaranje`. Na sceni Narodnog pozorišta u Zrenjaninu 2. februara, na dan teatra, biće izvedena premijera predstave `Lepotica`, dok je premijera `Ribarskih svađa` u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Prištini održana u Domu kulture Gračanica. Posle više od jednog veka, `Ana Karenjina` našla se premijerno na sceni tamošnjeg Narodnog pozorišta. Hor Dečjeg kulturnog centra održaće Svetosavski koncert večeras u kripti hrama Svetog Save. O aktuelnom fudbalskom trenutku reprezentacije Srbije priča nam Ljubinko Drulović, govorimo i o takmičenjima u organizaciji Skijaškog saveza Beograda, održavaju se na Kopaoniku pod nazivom `Trofej Beograda 2021.`

Knjiga Crna ptica, autorke Aleksandre Jovanović, u izdanju Kreativnog centra, ovogodišnji je dobitnik nagrade Politikinog zabavnika za najbolje književno delo. U Muzeju knjige i putovanja, otvorenim pod krovom Udruženja Adligat, nalazi se jedna od najznačajnijih zbirki knjiga o Egiptu u ovom delu Evrope. Uspešno je završen projekat Igraj se sa tatom. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković, kao i i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić- Atanacković potpisali su protokol o saradnji, baziran na zajedničkoj potrebi da se devojčicama predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta obezbedi besplatno bavljenje sportom na teritoriji grada Zrenjanina, i to u tri sportske discipline - košarci, gimnastici i džudou. Pavle Zelić ovoga puta govori nam o stripovima, tačnije o jednom koji je baš pobudio pažnju javnosti-
„Dobrodošli na Kosovo", koga je prošle godine objavila francuska izdavačka kuća „Roše". Pojavio se i u srpskom prevodu, u izdanju izdavačke kuće „Sistem Komiks", a italijanski autori odlučili su da kroz devetu umetnost prikažu istinu o stradanju srpskog naroda na Kosovu u martovskom pogromu.

Čućemo, dabome, novi predlog jelovnika viteza kulinarstva Milijana Stojanića, kao i zvuke starih dobrih muzičkih hitova iz osamdesetih godina, domaćih i stranih, koji prosto miluju i toliko godina docnije. Pratimo i kretanje rezultata na fudbalskim terenima širom Evrope.


Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару