Ovde se pisala istorija

Slobodan Inge Olarević, osnivač i predsednik beogradskog Mladog proletera, imao je devet sinova, koji su se, manje ili više uspešno, bavili fudbalom. Najpoznatiji je Žarko Olarević, fudbaler Partizana, Proletera, Radničkog iz Kragujevca, Liona, Marselja, jedno vreme čak i sportski direktor marseljskog Olimpika. Aleksandar Ojta Olarević je poznati fudbalski sudija, još dvojica su bili u mlađim kategorijama Partizana, dok su preostali svoju fudbalsku karijeru gradili uglavnom u očevom klubu i beogradskim zonašima. Međutim, to nije jedini doprinos Slobodana Olarevića našem fudbalu. U njegovom klubu je prve fudbalske korake učinilo i fudbalski stasalo nekoliko velikih imena jugoslovenskog i svetskog fudbala, poput Velibora Vasovića, Dragoslava Stepanovića i Vladislava Bogićevića! Upravo porodica Olarević poslužila je kao inspiracija za novu tv seriju Drim Tim, koja bi trebalo da razgali televizijski auditorijum. Zato danas razgovaramo s Aleksandrom Olarevićem, znaju ga u fudbalskom svetu i pod nadimkom Ojta, o ovoj nesvakidašnjoj, poštenoj i vrednoj familiji, na čijem se terenu na Zvezdari pisala istorija beogradskog loptanja.

Srpski atletičar i reprezentativac Elzan Bibić oborio je državni rekord na 5000m star 49 godina! On je ovu deonicu pretrčao za 13:26,56, što je za 4,64 sekundi brže u odnosu na prethodni rekord, koji je sve ove godine bio u vlasništvu Daneta Korice, zahvaljujući rezultatu postavljenom  još 1971. godine u Helsinkiju. Početkom februara Elzan Bibić je oborio i državni rekord u dvorani na 3000m, star 37 godina. Sjajna perspektiva je pred mladim Pazarcem - ove godine zbog pandemije je morao da odustane od nekoliko takmičenja, ali forma u kojoj se nalazi i rezultati koje postiže garancija su svatle Bibićeve budućnosti. Danas ćemo obaviti `medijsku primopredaju` rekorda, čućemo i mladog asa i legendu naše atletike, govore za naš program, dakle, i Bibić i Korica.

Nastavljamo sa predstavljanjem klubova iz prvoligaške konkurencije, danas je na redu Jagodina, koja je posle nekoliko lošijih sezona, ponovo u drugom rangu takmičenja. Sa klupe je predvodi Darko Milisavljević, mladi stručnjak, koji je nasledio iskusnog Ljubišu Stamenkovića u ulozi šefa stručnog štaba. Milisavljević je bio trener kragujevačkog Radničkog, kao i asistent u mlađim selekcijama Fudbalskog saveza Srbije. Treba podsetiti da je najveći uspeh FK Jagodina bilo osvajanje Kupa Srbije 2013. godine, posle minimalne, ali zlata vredne, pobede nad Vojvodinom. `Ćurani` su obećali uoči starta prvenstva da će dati sve od sebe. Prekosutra imaju teško gostovanje, Kolubari u Lazarevcu, ali momci veruju u sebe i nadaju se da će Jagodina uskoro ponovo biti na stazama slave.  

Od svih golova na domaćim i evropskim utakmicama tokom prošle sedmice- gle čuda! - najviše se vrteo pogodak koga je Željka Belovan, fudbalerka FK Zemun postigla u utakmici sa ekipom Požarevca. Zabezeknutost prestaje onog časa kada se pogleda ovaj gol, posle šuta upućenog sa oko 30 metara, kojim je Belovanova samo upotpunila pobedu nad gošćama, završila se rezultatom 4-2. Zemunke su trenutno u sredini superligaške tabele, narednu utakmicu igraju sutra u Kragujevcu, protiv devojaka Radničkog, koje još nisu osetile slast pobede u šampionatu. Danas ćemo popričati sa Željkom, o odjecima njenog evro-gola, dosadašnjem toku prvenstva, ambicijama Zemunki, sve boljem kvalitetu ženskog fudbala u Srbiji.

Rukometni klubovi Radnički iz Kragujevca i Hajduk Veljko iz Negotina nestrpljivo očekuju 19. septembar, jer upravo naredne subote igraće se odlučujući baraž meč za popunu Arkus Super lige, za našu elitnu diviziju u ovom sportu. Ovaj važan duel odvijaće se na parketu dvorane `Čair` u Nišu, mi ćemo danas kroz razgovor sa Stavrom Raškovićem, direktorom Kragujevčana, saznati u kakvom raspoloženju dočekuju utakmicu, kako je zadovoljan jednomesečnim pripremama za baraž i, veruju, superligaško takmičenje, ko je sve pojačao klub, kao i o drugim aktuelnostima vezanim za rad ove sportske družine. Podsetimo da su rukometašice Radničkog več ovezbedile mesto u Super ligi, ako `crveni đavoli` budu bolji i u gradu na Nišavi- eto duplog slavlja za Kragujevčane i njihove sportske ljude.  

Ivan Miškeljin, trostruki šampion Srbije u maratonu, dvostruki prvak Srbije u ultramaratonu, bivši rekorder države Srbije na 50 km, zapažen i dobro plasiran i na Svetskom prvenstvu u ultramaratonu u Dohi na 50 km, 2016. godine. Baš danas održao je zvaničnu promociju knjige koja govori o njegovom životu, svim borbama, uspesima, knjigu pod nazivom `Trka u mojoj glavi `. Za našu emisiju kaže da je time zaokružio apsolutno sve u svom životu i karijeri i da mu je srce puno zbog toga. U atletici, naravno, još ima šta da kaže, kao i da prenese svoja iskustva onima koji tek kreću njegovim stazama.  

I ove subote, dabome, pratimo i događaje iz sveta kulture, kao i javnog i umetničkog života. Ovogodišnji Festival filsmkog scenarija u Vrnjačkoj Banji biće održan od 17.do 21. septembra.  Festival barokne muzike biće održan šesti put od 15. do 30. septembra na više lokacija u Novom Sadu, u organizaciji Vojvođanskog udruženja za ranu muziku. U amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanin večeras se održava tradicionalni horski festival Slobodan Marković. `Koncerti u Galeriji`-to je naziv muzičkog ciklusa koga je pre neki dan otvorio pijanista Nebojša Maksimović. Tokom meseca, u galeriji `ArtGet`, svakog ponedeljka, očekuje nas zanimljiv i raznovrstan program. Vukov sabor održaće se 87.put od 14. do 20.septembra, obaveštava nas direktorka Centra za kulturu `Vuk Karadžić` Snežana Nešković- Simić. Aleksandra Ana Mikarić, umetnica iz Leskovca, izlaže do kraja meseca u beogradskoj galeriji `Božidarac`. Naziv njene izložbe ulja na platnu je `Energija`. 

Predstavićemo novi roman Jelice Greganović `Život za poneti`, kao i petu zbirku pesama Miloša Sakića pod nazivom `Dažd`. Doris Bizetić priča nam o svom četvrtom kantautorskom albumu. Beogradski studio `Digitalkraft`, u saradnji sa kolegama iz Poljske, priprema dugometražnui animirani film pod nazivom `Seljaci`.  I ove sezone `Teatar Vuk ` svake subote organizuje program na otvorenom, pod nazivom `Igranka kod Vuka`.  Finalna priprema festivala FEDIS je u toku. U prostoru Stare ciglane, Kluba ljubitelja teške industrije, snimljen je prvi ciklus novog serijala emisija pod nazivom `Rani kadrovi`, o tome- urednik, autor i moderator Marko Novaković. Sinoć se podigla zavesa i u `Ateljeu 212`, potom je izvedena premijera predstave `Dabogda Te majka rodila`, rađene po romanu Vedrane Rudan. Jednu od uloga, i to rolu Glavne, tumači naša sagovornica, glumica Isidora Minić.

U umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` sinoć je otvorena izložba "Unutar vode", umetnice Ljiljane Ranđić. Posetioci Galerije savremene umetnosti u Požarevcu mogu da vide novu izložbu slika `Ljubavne priče`, umetnice Snežane Vujović- Nikolić. Manifestacija `Wine Garden` održaće se narednog vikenda u Botaničkoj bašti `Jevremovac`.Književni klub Valjevo i tamošnja bibiloteka `Ljubomir Nenadović` organizuju pesničku manifestaciju `Desankine večeri`, posvećenu najvećoj srpskoj poetesi. U Ćupriji su u toku 38. `Matićevi dani`, koji će biti završeni dodelom nagrada najboljem mladom pesniku. Međunarodni festival, osmi po redu, kao i letnja akademija muzike `Springs` u Leskovcu traju do 15. septembra. U `Božidarcu` je, pored ostalog, aktuelno i `Pozorište Dvorište`, danas je na redu `Cacijev Uspomenar`, biće zanimljivo i narednih subota. Sopran Branislava Podrumac, jedna od retkih operskih pevačica koaj može maestralno da otpeva širok dijapazon žanrova- od opere, mjuzikla, do rok i pop numera- 16. septembra ima solističko veče u Domu kulture Studentski grad.

Četvrti Novosadski festival knjige održava se narednog vikenda. `Bauk kruži Evropom`-to je naziv izložbe Sandre Malić i Stanka Crnobrnje, ljubitelji umetnosti mogu je pogledati do 20.septembra u galeriji `B2`, u Balkanskoj 2.  U četvrtak, 17. septembra,  u Salonu kod Porte (Zmaj Jovina 16, Vršac) udruženje `Tačka susretanja` priređuje veče pod nazivom „ Pesme i eseji Dragana Jovanovića Danilova. Pozorište se vratilo u Bijeljinu. Za razliku od prve autorske predstave „Komedija ometena u razvoju", koja je oduševila gledaoce maestralnim izvođenjem i obradom osetljivih tema, novi komad je posvećen svim uzrastima. Radi se o  predstavi „Golubija vremena", po motivima, delima i intervjuima Branka Ćopića, o tome nam govori umetnički direktor Gradskog pozorišta u Bijeljini Milivoje Mlađenović. U Guči će za koji dan biti osnovano udruženje muzičara, koji žele da ubuduće imaju svoje obaveze, ali i prava vezana za čuvenu muzičku manifestaciju u ovom kraju. Festival zemunskih čamaca i kajaka održaće se sutra pre podne, od 10 časova na Zemunskom keju, ispred prostorija Kajak kanu kluba Zemun, na tu temu razgovaramo sa Anom Duduković.

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić obradovaće nas novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Muzika, kao i uvek subotom- za sve ukuse, i za mlade i za one koji se uvek tako osećaju. Sve to `filovano` aktuelnim sportskim informacijama iz zemlje i sveta, koje pristignu tokom emisije u naš studio.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović
    




 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару