Borba pod koševima

Košarkašica Partizana Jovana Stojanović sinonim je za hrabrost i čvrstu volju. Uprkos tome što su joj doktori u Tenesiju, u njenoj 18. godini, utvrdili da ima dijabetes, ne odustaje od sporta kojim se bavi od svoje sedme godine. Završila je fakultet  University of the Cumberlands u Kentakiju, potom se vratila u Srbiju, neko vreme radila kao komercijalista u jednoj vinariji, a onda shvatila da ne može bez borbe pod koševima. Sa kadetkinjama Crvene zvezde osvojila je državno prvenstvo, s uspehom je nosila i dres Novosadske ŽKA, a ove sezone je u crno-belom dresu, i to na dva fronta, u domaćem šampionatu i u regionalnom takmičenju. Zanimljivo je da posle košarke najviše voli fudbal, a prošle godine je prvi put prisustvovala kampu za mlade lidere u Staroj Pazovi, u organizaciji Dijabetološkog saveza Srbije. Tada je odlučila da se pridruži `Plavom krugu` i da učestvuje u manifestacijama, aktivnostima i događajima koje ovo udruženje organizuje.

Iako su zvanični šampioni Evrope, naši najbolji odbojkaši, nažalost, neće biti deo Olimpijskih igara u Tokiju. To ne znači da neće biti naših ljudi u takmičarskom delu najveće planetarne smotre, pre neki dan vizu za Japan izborila je selekcija Irana, koju s klupe predvodi Igor Kolaković,a njegov prvi saradnik u stručnom štabu Igor Kobiljski, poznati srpski trener, upravo je stigao u Beograd i podeliće s nama utiske s kvalifikacionog turnira, u kome im je pobeda u tri seta nad Kinom donela učešće na toliko željenom takmičenju. U našim šampionatima Kobiljski je, da podsetimo, u ulozi stručnjaka, s klupe, prisutan od 2009. godine, a ostavio je zapažen trag i kao igrač, tokom uspešne karijere bio je član Partizana, podgoričke Budućnosti, kao i francuskih ekipa Ažaksjo, Tuluz i Ren.

Često se žalimo kako nemamo previše uspešnih predstavnika u zimskim sportovima, možda bi naša današnja gošća mogla biti neki od naših narednih aduta po tom pitanju. Zove se Sandra Banjac, rođena je u Užicu, veći deo života provela u Požegi, u Beogradu studira skandinavske jezike, književnost i kulturu na Filološkom fakultetu. Govori švedski, engleski i španski jezik. Bavila se gimnastikom i sportskim plesom,  pre godinu dana posvetila se potpuno biatlonu i nordijskom skijanju. Osvojila je prvo mesto na šampionatu države u letnjem biatlonu, potom bila na velikom takmičenju u Sloveniji, na Pokljuki, da bi nedavno uzela učešće i na SAS kupu na Zlatiboru, gde je zauzela jedanaesto mesto. Svu pažnju okreće međunarodnoj sceni, uz želju da predstavlja Srbiju u najlepšem mogućem svetlu.

Kao i svake subote, pored sporta, pratimo i dešavanja iz drugih oblasti sveta koji nas okružuje, informacije i priloge iz domena kulture, javnog i umetničkog života. Prigodna knjiga u vreme zagađenog vazduha biće predstavljena u utorak u knjižari beogradskog SKC-a, u pitanju je `Malo zeleno drvo`, autorke Seline Lovren. Ambasada NR Kine u Srbiji i Institut `Konfucije` u Beogradu organizuju večeras u 19h novogodišnji umetnički program povodom proslave kineske Nove godine, na Fakultetu dramskih umetnosti, scena `Mate Milošević`. Pod sloganom „Pobeda koja znač!" od četvrtka, 23. do nedelje, 26. januara, u Zadužbini Ilije M. Kolarca održaće se besplatni dani opere. Dodelom nagrada i prigodnim programom u Biblioteci grada Beograda obeležen je 89. rođendan ove značajne institucije kulture. Prestava `Blitva i krompir`, u režiji reditelja Marka Misirače, premijerno je izvedena u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu.

Treća edicija međunarodnog muzičkog festivala `Rossi fest` održaće se od 25. do 28. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu. Džez pevačica, kompozitor i tekstopisac Lena Kovačević nedavno se po prvi put oprobala i kao glumica u filmu "Nije loše biti čovek", čiji scenario i režiju potpisuje njen otac Dušan Kovačević. Akordi čuvenog mjuzikla "Violinista na krovu" odjekivaće ovih dana salom Nacionalnog muzičkog teatra u Sofiji, a premijera je 24. januara pod rediteljskom palicom Nebojše Bradića. Vasil Hadžimanov, sjajni pijanista, dobio je još jedno vrhunsko priznanje, ostavivši iza sebe mnoga poznata imena, uključujući i Čika Koriju. U pitanju je nagrada u kategoriji električni klavir, na tradicionalnom, 41. po redu izboru `Džez stejšna` . Dvadeset treći Svetosavski bal održaće se 23. januara u Beču, u umetničkoj ekipi nalazi se i naša sagovornica, solistkinja Beogradske opere, mecosporan Ljubica Vraneš.

Najavljujemo i nekoliko interesantnih izložbi- u galeriji `Singidunum`, to je `Žudnja u nitima`, čiji je autor Maria Bramasole. U galeriji `X VITAMIN` u Beogradu do 15. februara biće izložen delić zbirke Nenada M. Kostića, hemičara i novinskog kolumniste. Inženjer arhitekture Lazar Kuzmanov dobitnik je Nagrade za arhitekturu „Đorđe Tabaković" za 2019. godinu, koju dodeljuje Društvo arhitekata Novog Sada. Tim povodom u zrenjaninskom Kulturnom centru postavljena je retrospektivna izložba, sa prikazom autorovog rada. U Galeriji Kulturnog centra „Ribnica" u Kraljevu otvorena je izložba kraljevačkog umetnika Dragoljuba Bosića koji stvara i izlaže već 57 godina u kontinuitetu. U galeriji SKC-a sinoć je otvorena izložba skulptura Jelene Bričić pod nazivom `Harmonija različitosti`. U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci prekjuče je otvorena izložba `Relativnost`, umetnice Teodore Stojanović. Slikovnica `Kišni oblak` pobedila je na konkursu za originalnu slikovnicu, organizovanom povodom trideset godina od osnivanja `Kreativnog centra` i namenjenom autorima mlađim od 30 godina.

Najavljujemo sutrašnje izvođenje predstave `Ljubav i moda` na sceni `Madlenijanuma`, učiniće to glumac Andrija Daničić. Čućemo kako se za obeležavanje Bogojavljenja pripremaju  u Čačku i u Beogradu, na Adi Ciganliji, uz pomoć Vujice Mijailovića i Ane Duduković. Selektor futsal reprezentacije Srbije Goran Ivančić, zajedno s svojim izabranicima, ima pune ruke posla uoči Evropskog šampionata, danas dolaze sportski prijatelji iz Hrvatske, slede sparing mečevi i poslednje pripreme za šampionat starog kontinenta. Konačno, posle zatišja oko novogodišnjih i božićnih praznika, najzad počinju stidljivo da se održavaju manifestacije turističko-privrednog karaktera, narednog vikenda posetiocima će zazubice praviti izlagači na tradicionalnom Sajmu peglane kobasice u Pirotu, odakle nam se javlja Bratislav Zlatkov, predsednik tamošnje turističke organizacije.

Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza Milijana Stojanića, tu su i nagrade koje su obezbedili Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, Opera i Teatar `Madlenijanum`, kao i Muzička kuća `Jugoton`, locirana u Nušićevoj ulici 27 u Beogradu. Muzička ponuda za sve ukuse i generacije- od starih dobrih festivalskih šlagera, do aktuelnih izdanja domaće i svetske muzičke scene.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.



 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару