Širom zatvorenih očiju – Samo srcem se dobro vidi

TEME: 10. maja 1594. godine spaljene mošti Svetog Save na Vračaru u Beogradu; Sveti Vasilije Ostroški; Stevan Raičković: „Pođem kroz trave do najbliže padine./ Pronađem obli kamen, sednem, pa ćutim./ Tako je dobro biti sam: u daljini neko čeka./ Zagledam se u sunce i polako žutim.”; Da li znate da su VRANjANCE često nazivali ŽUTO CVEĆE i znate li za Beli ili most ljubavi u Vranju; ITA RINA / ITALINA IDA KRAVANjA, jedno od najčešćih imena u ukrštenim rečima je bila prva naša filmska zvezda koja je stekla međunarodnu slavu; ORSON VELS; TUMAČIĆEMO LATINSKE IZREKE: Uzmi sve što ti život pruža; Ljubav sve pobeđuje; Sreća pomaže hrabrima; Ljubav pobeđuje sve; O ukusima i bojama ne treba diskutovati; Slušaj, gledaj, ćuti, ako želiš da živiš u miru.

SVETI VASILIJE OSTROŠKI
 
Vasilije Jovanović, kako glasi svetovno ime svetog Vasilija, rođen je 1610. godine u Popovom selu u Hercegovini. Bio je episkop zahumski i skenderijski. Kao arhijerej stanovao je u manastiru Tvrdošu, a kada je manastir razoren od Turaka, seli se u Ostrog gde umire 1671-ve. Tu se čuvaju svetiteljske mošti.

O duhovima narod dolazi sa raznih strana da poseti svetiteljeve mošti i daruje manastir prilozima.
Veliki broj pravoslavnih popovaca slavi ovaj dan kao krsnu slavu. Neki se na svetog Vasilija zavetuju zbog svoje ili bolesti u kući da će na duhove otići u manastir Ostrog. Ubrzo se oko zavetovanog okupljaju prijatelji, komšije i rođaci da preko njega pošalju ulja, tamjana i pamuka da kod sveca prenoći.
Često se događa da se zavetuju i katolici i muslimani jer su svi u ovom kraju uvereni u velike čudotvorne moći svetog Vasilija, pa tako veruju da sve stvari koje prenoće kod moštiju sveca leče sve bolesti.
Pamuk, ulje i tamjan koji su nošeni u Ostrog čuvaju se za „ne daj Bože”. Onaj ko se zavetuje da poseti mošti svetog Vasilija, narednog dana započinje post. Neki jednoniče, a u manastiru se svi pričešćuju.
Narodna priča opisuje svetog Vasilija kao surovog pravednika.
Jedna od priča održana do danas kazuje: „Vasilije je nekada bio sveštenik na Bančićima, gde tamošnji svet optuži njegovu rođaku da je nezakonito zatrudnela sa kaluđerom. Jednoga dana kada je krenuo na službu, Vasilije svrati do rođake i naredi joj da otrgne šal oko stomaka i prekrije, da izgleda kao trudna žena. Uze je pod ruku i prođe kroz čitavo selo, dok se narod iza kapija i prozora zlurado podsmehivao jer su se raširene glasine pokazale tačnim. Hram nikada nije bio puniji nego tog dana, kad Vasilije završi službu Božju, naredi devojci da izađe pred oltar i da se skine gola. Devojka se pojavi u punoj lepoti koju samo mladost može da nosi a Bog da stvori. Narod zaneme, sve utihnu i muk zavlada Božjim hramom. Tad povika Vasilije: „ Da Bog da, da ono mesto prepuklo, đe onaj stajao, ko je prvi iznio i potvorio.” Istog časa puče grčka ploča i u zemlju propade neki rade Mihić.
Slomljena ploča i danas postoji.”
Druga priča se odnosi na jednu katolkinju iz Hrvatske koja je otišla u Ostrog da joj izleče neku bolest za koju leka nije nalazila pune dve godine. Drugog dana boravka u manastiru devojka ozdravi i od sreće izvadi sve pare, dukate i skide đerdan sa vrata i priloži ih svecu. Kada se vratila kući majka i otac je pokaraše što je toliko blago ostavila vlaškom svecu, na šta devojka odgovori da ništa ne žali osim onog đerdana. Sutradan kada se probudila na jastuku pored nje stajaše ogrlica ali joj se toga jutra i bolest povrati.
(Dragomir Antonić; „Običajnik kod Srba sa narodnim kalendarom za 1988. godinu) 

Moja preporuka: „GALIJA” U LEPOSAVIĆU NA SVETOG VASILIJA!
Povodom obeležavanja hramovne i opštinske slave Sveti Vasilije Ostroški, opština Leposavić i lokalni savet mladih organizuju veliki koncert legendarne rok grupe „Galija”.
Koncert će se održati 12. maja sa početkom u 21 čas na platou ispred zgrade opštine Leposavić.

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz
Preko Interneta: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
www.twitter.com/beograd202

www.instagram.com/beograd202 

Kontakt: ++381 11 3249 202 *
SMS: +381 64 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com  

Izbor muzike i produkcija: NENA OGNjENOVIĆ TRKULjA
Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару