Читај ми!

Odžačar Dragan je slep već 35 godina: Ništa nije nedostižno ako dovoljno želite

Za odžačare je mnogo posla ovih dana. Na selu, mnogi dimnjake čiste sami. Jedan od njih je i nastavnik muzičkog u penziji, koji već 35 godina ne vidi.

Dragan Popović Kuruzlija iz Punukovice kod Lunovog sela. Kao i sva seoska deca, još u detinjstvu naučio je da radi sve poslove koji su neophodni u selu.

„Posle sam otišao u grad na druge poslove, ali ljubav prema radu i ljubav prema selu u meni je ostala. Na kraju sam se selu, kao penzioner, vratio“, priča nastavnik muzičkog u penziji koji je slep već 35 godina.

Kako kaže, prekoračio je granicu između svetlosti i tame, a da nije ni osetio: „Ništa mi nije zaustavilo. Ja više ne razlikujem noć i dan, jedino po toplini sunca. Ali nisam prestao da radim poslove koje sam radio dok sam još video i posle pomalo video“.

Jesen je vreme za čišćenje odžaka, za spremanje za novu grejnu sezonu. Dok priprema dimnjake za još jednu zimu, Dragan ističe da čovek može dohvatiti i nebo samo ako nešto žarko želi: „Može i Sunce dosegnuti rukom. I Mesec i zvezde, naročito ako ima uza se druga na koga se može osloniti. Druga kao što ga ja imam. Devojčicu, lastavicu moju, Slavicu, ovo je moj raj ovde“.

Ako želite da budete srećni, uhvatite se za dugme kad vidite odžačara, govorilo se ranije, a i Dragan veruje da tu ima istine: „To bude naročito efikasno, ako je odžačar na svom poslu. Možete i za više dugmića, biće veća sreća. A kad bude očišćen odžak njemu je potrebna kapa za zimu, kao što i meni treba. Pa evo ja sad montiram jednu lepu kapu i biće mi i odžak lepši“.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи