Sarma, čorba, prebranac... Zašto su radnje koje nude kuvana jela sve brojnije
Da li smo shvatili značaj kuvanih jela za zdravlje, ili imamo sve manje vremena da kuvamo, ili je malim domaćinstvima jeftinije da kupuju kuvanu hranu? Uglavnom, sve je više prodavnica kuvanih jela, a sa druge strane, prodavnice brze hrane kao da više nisu toliko popularne.
Cena tri obroka dnevno u menzi u Studentskom gradu na Novom Beogradu je 266 dinara za studente na budžetu, što u kiosku brze hrane nije dovoljno ni za jedan obrok. Studenti kažu da u menzu dolaze zbog zdravih obroka i domaće kuhinje.
Dnevno se u toj menzi pripremi od tri do četiri hiljade obroka, što je do 5.000 tona hrane. Na meniju su supe, čorbe, pasulj, prebranac, grašak, sočivo, blitva, rižoto, karađorđeva, lignje, riba, belo meso, gibanica, razne salate, desert...
„Od mesa najviše vole bečku, Karađorđevu, pileću Karađorđevu, lignje, prženu ribu, pastrmku, šarana, pohovano pileće belo, onda pohovani kačkavalj, lazanje, gibanicu… Od priloga, prženi krompir, pomfrit“, priča Željka Bogdanović, šef kuhinje Studentski grad.
Da svi u poslednje vreme biramo kuvana jela pokazuje i sve veći broj lokala sa tradicionalnim domaćim jelima. Kupci su svih generacija, mlade domaćice, studenti, poslovni ljudi, samci kojima se, kad uračunaju cene namirnica, struje i vreme provedeno za šporetom, ne isplati da kuvaju.
„Svakodnevno imamo petnaestak jela, velika je potražnja, mi pred kraj radnog dana prodamo svu hranu koju smo pripremili za taj dan. U Beogradu imamo osam maloprodaja, i jela koja su zastupljena su sezonska, ono što uvek imamo su sarmice sa zeljem, punjene paprike, sarme, čorbe salate”, kaže Danica Pavlović menadžer maloprodajnih objekata s kuvanim jelima.
Međutim, i u restoranima brze hrane, gde se prodaju roštilj, sendviči i pice, kažu, imaju posla.
„Bilo je oscilacija, evidentno je sve veći broj lokala sa gotovim jelima, pekare uvrstavaju u svoju ponudu gotova jela, ljudi menjaju svoje navike. U poslednje vreme se povećao broj ljudi koji kupuju ručkove, komplet ručkove, i vidim da kompletiraju roštilj sa nekim salatama, ili je povećan broj velikih porudžbina vikendom", objašnjava Andrija Sokolović, vlasnik restorana za brzu hranu.
Sve češće i marketi uvode odeljke sa kuvanim jelima. Obroci koji se sastoje od supe ili čorbe, glavnog jela, salate i deserta u njima se mogu kupiti po ceni od 500 do 800 dinara.
Zbog previše obaveza koje nameće savremeni stil života, slobodno vreme postalo je izgleda najdragocenije, pa se domaćice trude da skrate boravak u kuhinji.
Коментари