Kuglice od urmi gotove za tren, idealne za Badnju trpezu
Badnji je dan, a vi još niste stigli da napravite nešto slatko za večerašnju trpezu. Predlažemo kuglice od urmi, koje su gotove "za tren oka", a što je najbolje od svega, veoma su zdrave i mogu odmah da se posluže.

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka. Uveče se porodica okuplja za posnom trpezom koja se uglavnom ponavlja iz godine u godinu i gotovo se nikada ne menja.
Od jela na stolu, pored hleba i soli, treba da se nađe riba - bilo pečena ili pržena, krompir salata, pasulj (obično prebranac), kiseo kupus, turšija...
Tu su i neizostavni orasi, suve šljive, kajsije i smokve, ali i med i vino...
Nema dileme oko toga da posnu ishranu čine biljni proizvodi, ali šta spremiti na brzinu, da bude slatko, ukusno, ali i zdravo.
Predlažemo vam da napravite zdrave kuglice sa urmama bez dodatog šećera, koje su gotove "za tren oka", a što je najbolje od svega, mogu odmah da se posluže.
Idealan su izbor za one koji pripremaju kolače u zadnji čas i za one koji nemaju puno iskustva u kuhinji.
Potrebno je:
- 300-400 grama urmi
- 150-200 grama mlevenih pečenih lešnika (od ove količine odvojiti pola šolje sa strane)
- Šaka sirovih krupnije mlevenih badema
- 1 kašika kakao praha
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Postupak:
- Samleti lešnike i bademe
- Urme potopiti 10 minuta u toploj vodi, a zatim ih samleti u u blenderu da se napravi pire
- Sastaviti lešnike, bademe i urme, pa dodati kakao i vanilu
- Praviti kuglice i uvaljati ih i mleveni lešnik koji smo odvojili sa strane
- Po želji, u svaku kuglicu se može dodati i lešnik, ali onda treba 50 grama lešnika više.
Urme, inače, imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti zbog čega se često kaže su najzdravije voće na planeti.
Oko 100 grama sadrži oko 0,90 miligrama gvožđa, što je oko 11 odsto preporučenog dnevnog unosa.
Arapima su poznate kao "hleb pustinje" a u antičkoj Grčkoj ih je narod zvao "plodovi bogova".
Коментари