Читај ми!

Ako ste odlučili da gajite banane, sada je vreme da ih pripremite za zimu

Osim jesenjih i zimskih sadnica vreme je i da se letnje biljke pripreme za prezimljavanje. Ako ste zasadili bananu, morate je dobro zaštititi kako bi na proleće nastavila da napreduje.

Da li ste pokušali da gajite banane? Novinarka RTS-a, Danijela Dragojević, pre dve zime je posadila jednu, ali izgleda da nije uspela da je odneguje kako treba.

Zato je posetila jedno dvorište u Novim Banovcima gde raste preko četiri stotine banana. Baštovan Željko Erić je od jedne banane koja je cvetala, za dve godine uspeo da izvede čak 69 izdanaka.

Japanska banana obično cveta u septembru, plodovi su dugi do 10 centimetara i nisu jestivi. Za zdravu biljku banane važan je kvalitet korena i sadnja.

„Kopa se rupa veličine dvoje do troje kolica, da bude prečnik barem metar do metar i po. Zašto? Ona je krtolasta biljka i teži da svoje male izbaci sa strane. Samim tim, okopavanjem velike rupe i mekane zemlje, idealno ako se stavi stari kravlji stajnjak i kupovna zemlja, ti mladari veoma lakše izolaze iz zemlje i veoma brzo se razmnoža. Ukoliko se stavi samo direktno u rupu, ona će tavoriti i mučiti i zaista ćete izgubiti veliki broj potomaka i na intenziteti, lepoti i rastu“, objašnjava Željko Erić, uzgajivač banana.

Ko nema stajskog đubriva, može da upotrebi i veštačko, savetuje Željko, barem jedom mesečno dodavati i dva do tri puta nedeljno zalivati. To su najbitnije stavke u nezi banana.

Takođe, s vremena na vreme, ašovom treba proširiti krug oko stabla banane kako bi mladari imali prostora da se razvijaju.

„Ukoliko to ne odradite, mladari izlaze blizu matične biljke i automatski sledeće godine to ne može biti velika biljka, jer se one zgušnjavaju i sabijaju. Potrebno joj je pomoći malo, okopati zemlju dabude mekana jer se ona prilikom silnog zalivanja stvrdne“, naglašava Erić.

„Kad dođu prvi mrazevi listovi padnu od mraza, i tad je idealno zaštititi biljku. Na visini od 30 do 40 centimetara od zemlje, nožem ili skalperom sečete pod uglom. Zašto pod uglom? Samim sečenjem dolazi do curenja sokova, u roku od dva do tri dana ovi sokovi će stati, zasušiće se, i tada ćemo prebaciti slamu preko njih, najlon, dve tri cigle i tako to ostaje do proleća“, objašnjava uzgajivač iz Novih Banovaca.

Često se postavlja pitanje kako zaštititi male izdanke. Erić objašnjava da i njih treba iseći isod poslednjeg lista i ostaće stablo od desetak, dvadeset centimetara koje treba zaštititi na isti način.

Tokom januara i februara, kad su topliji dani, možemo jednom do dva puta skloniti najlon da uđe malo vazduha. Panj banane možemo čuvati i u podrumu bez zalivanja.

Po savetu stručnjaka, Danijela će svoje banane izvaditi, staviti u saksiju i ostaviti u podrumu do proleća. Tada će je posaditi pored velike jer bolje rastu i čuvaju se od vetra i od sunca kada su jedna pored druge. I kako Željko kaže, mali ne mogu bez starijih dok ne ojačaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом