уторак, 27.04.2021, 12:14 -> 13:17
Извор: РТС
Momčilova jela iz Divljeg kuvara degustirana u pop-ap restoranu
Momčilo Antonijević, narodni travar i putopisac, recepte iz svog „Divljeg kuvara“, predstavio je gostima prvog pop-ap restorana. Na meniju su bile šumske ljubičice, caciki od sremuša, vino od breze, patlidžan sa divljim origanom.
Osim što služe kao ukras, biljke pomažu u lečenju mnogih obolenja i jačanju imuniteta. Retki su oni koji nisu zapostavili fito-terapiju pojavom sintetičkih lekova. Momčilo Antonijević, ne koristi biljke samo kao terapiju, već od njih pravi i ukusne specijalitete.
„Makaze držim u ruci zato što mi trebaju za mikro povrće i začinsko bilje koje ću da koristim – korijander, crveni kupus, mladi grašak. Tu su i divlje biljke kao što je mišjakinja, čiji ukus najviše podseća na kuvani kukuruz“, kaže Antonijević, novinar, narodni travar i putopisac.
Neke biljke mogu se jesti i žive, ali treba biti oprezan jer nije sve što daje priroda jestivo i lekovito.
Antonijević kaže da je samouk kada je reč o narodnom travarstvu: „Ove godine će biti 27 godina kako se bavim lekovitim biljkama, od svoje 13. Mislim da nisam ja odabrao da se time bavim već da su na neki čudan način, biljke odabrale mene“.
Godinama je pripremao Divlji kuvar, ali njegove ambicije se ne završavaju tu.
„Prošle godine sam dobio ponudu da napišem jedan pravi kuvar koji se bazira na jelima od divljeg, lekovitog i samoniklog bilja. To sam uradio i kako sam kačio na društvene mreže, ljudi su reagovali fantastično i odlučio sam – zašto ne bih napravio pop-ap restoran na jedan dan“, priča Momčilo.
Na meniju šumske ljubičice, caciki od sremuša, vino od breze
Za jela koja je pripremio koristio je samonikle biljke, ali i one koje gaji na svojoj terasi.
„Još je rano i nije krenula prava sezona, ali mnogo biljaka koje gajim koristim u svom kuvanju“, navodi narodni travar.
Antonijević je napravio proje sa koprivom i sirom uz koje je služio kajmak sa divljim vlašcem.
„Jeli smo čorbu od divljih pečuraka sa šumskim ljubičicama, a glavno jelo je bio patlidžan sa divljim origanom i caciki od sremuša. Da li je caciki ili tarator, ne znam, ali je jako ukusno, sadrži grčki jogurt, fetu“, navodi Antonijević dodajući da voćnu tortu treba ukrasiti malinama, svežim listovima matičnjaka i sušenim cvetovima ljubičice.
Pored menija od bilja, na stolu se našlo nesvakidašnje, ali veoma zdravo piće.
„Vino od breze je pravo vino koje se dobija od brezove vode. Fermentacijom uz pomoć vinskih kvasaca se dobija pravo vino. Biće na meniju i kupinovo vino sa lekovitim biljkama, a napravio sam i hladni čaj od brezove vode, cvetova ruže, zove i od sirovog meda“, precizirao je Momčilo.
Prvi pop-ap restoran sa jelima iz Divljeg kuvara
Pozivu u prvi pop-ap restoran odazvalo se troje mladih ljudi. Svi su sportisti i vole računa o ishrani. Iako je bio bez mesa, ručak im se veoma dopao.
„Fantastično je sve bilo, raznoliko, nesvakidašnje. Stvarno nemamo priliku u Beogradu da probamo ovakve ukuse. Stvarno ne znam šta bih izdvojio pre. Veliki sam ljubitelj proje tako da bih morao definitivno da favorizujem proju sa koprivom. Velika čast, moja lična, je da sam bio deo ovog druženja, ove fantastične ideje i stvarno smo uživali“, rekao je gost prvog pop-ap restorana.
Sirova torta za dezert ne sadrži šećer. Napravljena je od urmi, matičnjaka, badema i čilija, a najviše se svidela Nađi.
„Pohvalila bih Momčila i njegovu energiju i to što nas je ovde okupio i spojio spontano nespojivo. Meni se sve dopalo, a najviše to što se ne poznajemo a uklopili smo se kao da smo već nekad pre bili na ručku. Možda mi je to najveći utisak pored toga što sam mnogo naučila i što sam probala nešto što ću praviti i kod kuće sigurno“, istakla je Nađa Paunović.
Iako prilog, salata od sremuša, Ljiljani je najviše privukla pažnju.
„Caciki ili tarator, sa sremušem je nešto što bih na dnevnom nivou pravila, ali sve je fenomenalno“, naglasila je Ljiljana Tomašević.
Nisu samo mladi sportisti uživali u jelu, već je još jedan gost našao svoje omiljeno jelo na Momčilovoj trpezi - ženka psa Jagoda probala je zalogajčiće sa Dragoljubom.
Antonijević se nada da će Divlji kuvar uskoro naći na policama mnogih domova. Zadovoljan prvim obrokom u svom pop-ap restoranu ubrzo će organizovati još ovakvih druženja.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар