Bez njega se u nekim delovima sveta ne seda za trpezu - feta sir
Beli slani sir, koji se tradicionalno proizvodi od ovčijeg mleka, mnogi vezuju za Grčku. Ima prepoznatljiv oblik kocke i specifičan ukus. Većina ljudi voli feta sir, ukusan je i hranljiv, a koliko je dobar za zdravlje?
Postoje vrste feta sira koje se prave i od mešavine kravljeg i ovčijeg mleka, često i kozjeg, ali se po tradiciji u Grčkoj feta sir ne pravi od kravljeg mleka.
Feta mora da sadrži oko 70 odsto ovčijeg mleka i to od određenih vrsta ovaca ili koza koje se tradicionalno uzgajaju na pašnjacima u određenim delovima Grđke. Sir ne treba da sadrži bilo koju vrstu aditiva ili konzervansa. Feta sadrži oko 150 kalorija u 100 grama sira, 16 grama belančevina, oko dva grama ugljenihidrata, 20 grama masti….
Prema savetima nutricionista, dnevni unos feta sira ne treba da bude veći od 70 grama za odrasle osobe. Feta je dobar izvor fosfora, kalcijuma i proteina, vitamina B12. Dodaje se u salatu, povrće testenine– po želji i ukusu.
Ljudi koji su alergični na feta sir, obično osećaju svrab, kašalj i kijanje.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар