Ona stara i dalje traje – Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje

Čini se da debata o tome da li su jaja dobra ili loša za zdravlje ljudi nema kraja. Ipak, nedavne studije ukazuju na to da umeren unos jaja može imati pozitivne efekte, naročito u borbi protiv dijabetesa.

Analizirajući podatke iz tri velike, dugoročne studije koje su rađene u velikom broju država, istraživači sa Univerziteta Mekmaster i Hamilton Health Sciences u Ontariju otkrili su da konzumiranje jednog jajeta dnevno, nije povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. Ipak, uvek se naglašava važnost umerenosti u konzumiranju jaja.

„Umereni unos jaja, koji je kod većine jedno jaje dnevno u proseku, ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti ili smrtnosti, čak i ako ljudi imaju istoriju kardiovaskularne bolesti ili dijabetesa“, rekao je vodeći autor ove objedinjene studije Mahsid Degan.

„Takođe, nije pronađena povezanost između unosa jaja i holesterola u krvi, njegovih komponenti ili drugih faktora rizika. Ovi rezultati, iako okvirni, široko su primenljivi kako kod zdravih osoba, tako i kod onih koji imaju kardiovaskularne bolesti“, navodi se u studiji.

Studija je objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

Istraživanje je analiziralo potrošnju jaja kod 177.555 ljudi iz 21 zemlje.

U jednoj studiji, istraživači sa Univerziteta u Istočnoj Finskoj otkrili su da je konzumiranje jednog jajeta dnevno povezano sa manjim rizikom za dobijanje dijabetesa tipa 2, prenosi MedicalXpress.com.

Studija koja je usledila, takođe je pokazala pozitivnu vezu između konzumiranja jaja i nižeg rizika od dijabetesa tipa 2, ali je bio potreban korak dalje da utvrdi šta se tačno dešava kada se jaje metaboliše u telu što je tako korisno.

„Svrha ove studije bila je da se istraže jedinjenja koja bi mogla objasniti ovu povezanost koristeći tehniku koja omogućava široko profilisanje hemikalija u uzorku“, objasnila je glavna autorka studije Stefanija Norman.

Molekuli lipida od velikog značaja 

Ključne komponente u jajima koje im daju moć „borbe protiv dijabetesa“ čini se da su određeni molekuli lipida koji pozitivno utiču na stanje krvnih sudova.

Međutim, postoje neke važne napomene koje treba imati na umu pre nego što se navali na obroke s jajima, a najvažnija je umerenost, posebno zbog toga što su jaja izuzetno bogata holesterolom.

Lekari često preporučuju smanjenje potrošnje jaja pacijentima koji pate od srčanih problema zdravlje srca, i to upravo iz tog razloga.

„Iako je rano za zaključke, sada imamo neke nagoveštaje o određenim jedinjenjima koja su povezana sa jajima i koja mogu da imaju ulogu u razvoju dijabetesa tipa 2. Potrebna su dalja ispitivanja za bolje i detaljnije razumevanje mehanizama koji stoje iza fizioloških efekata unosa jaja“, zaključila Normanova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. март 2025.
20° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса