уторак, 02.04.2019, 10:31 -> 14:15
Извор: РТС
Аутор: Ивана Божовић
Izađite na sunce po vitamin De
Procenjuje se da oko milijardu ljudi u svetu pati od nedostatka vitamina De. Zašto naše kosti zavise od njega, zašto ga zovu vitaminom sunca i kako da iskoristite lepe dane koji su pred nama, saznajte u RTS-ovoj klinici „Nazdravlje“.
Da li ste znali da postoji veza između vitamina De i holesterola i to neraskidiva?
„Vitamin De jeste jedan vitamin koji je rastvorljiv u mastima i nastaje od holesterola, ali u svojoj aktivnoj formi on je jedan hormon, koji putem krvi putuje do naših creva i potpomaže tamo preuzimanje kalcijuma“, objašnjava asistentkinja na Medicinskom fakultetu u Beogradu dr Biljana Đurić.
Zovu ga još i vitaminom sunca jer nastaje u koži, pod dejstvom UV zraka.
„Sam vitamin De može da se sintetiše u našoj koži, iz holesterola koji svakako mi imamo u organizmu. Za to je neophodno UV zračenje, koje dobijemo poreklom od sunca“, kaže dr Đurić.
„Danas je dovoljno da budete pet do deset minuta na najjačem suncu i imaćete sasvim dovoljno De-vitamina za taj dan. Naravno, ovo se odnosi na mlađe doba, srednje doba života, ali oni koji dođu u treći period života, kod njih je drugačije. Njima se preporučuje da De-vitamin dobijaju na drugi način, da uzimaju određene kapsule sa određenom količinom De-vitamina“, istakao je dr Aleksandar Adamović, direktor Klinike za kožne bolesti.
Potreban je našim kostima, zubima, mišićima, nervima i zato oni prvo osete nedostatak vitamina De u organizmu.
„Posledice mogu biti ozbiljne, budući da on kao aktivna forma hormona potpomaže da mi preuzmemo kalcijum iz creva i samim tim deponujemo ga u kostima. Ukoliko se taj deficit javi kod dece, nastaje rahitis, a kod odraslih osteomalacija“, ukazala je dr Đurić.
Dr Adamović podseća da se danas zna da De-vitamin koriguje i količinu holesterola, triglicerida u organizmu i da ima antikancerogeno dejstvo.
Osim sunca, vitamin De možete dobiti i hranom. Zato, jaja i ribu ne izbegavajte.
„S obzirom na to da je rastvorljiv u masti, samo to govori da ga ima u masnim namirnicama. Na prvom mestu to su punomasni sirevi, zatim mleko i određene namirnice koje se obogaćuju u industrijskoj proizvodnji, a to je uglavnom mleko. Osim toga, ima ga u masnijoj ribi, morskoj ribi, najviše u lososu, skuši, haringi i sardinama“, nabraja nutricionista Ana Todorović.
Nedostatak vitamina De otkriva se analizom krvi u kojoj se najčešće traži aktivna forma vitamina De i u komparaciji sa ostalim hormonima.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар