Читај ми!

Od nomada do Bele kuće – zašto je receptura pirotskog kačkavalja tako važna

Pirotski kačkavalj je autohtoni proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Pravi se više od dvesta godina, doneli su ga nomadi crnovunci koji su iz Grčke došli i naselili Staru planinu. Originalnu recepturu za pripremu ovog sira čuva Mlekarska škola u Pirotu.

Receptura nije tajna, ali da bi se napravio dobar kačkavalj treba mnogo zanatske umešnosti i iskustva. Tom zanatu uče se učenici Mlekarske škole u Pirotu, koja čuva tradiciju proizvodnje ovog sira.

Ova škola, kroz obučavanje učenika, koji sa nastavnicima proizvode sir, i plasiraju ga na tržište. Trenutno se došlo do količine od 5.000 litara mleka dnevno koje se obradi. Dobije se 300 do 400 kilograma pirotskog kačkavalja.

„Mlekarska škola čiji je primarni zadatak obuka učenika, i za njihovo pokretanje poljoprivrednih gazdinstava i pokretanje sopstvene proizvodnje, radnika u drugim fabričkim pogodina za preradu mleka, tako da nema imperativa o povećanju količine, ali tih 5.000 litara mleka zadovoljava neke naše trenutne potrebe", rekao je Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.

Kaže da se uspelo, imajući u vidu popularizaciju pirotskog kačkavalja, sa oživljavaljem starog brenda. Prva pisana receptura za proizvodnju ovog sira datira s kraja 19 veka. Nalazio se na tržištima u Solunu i Istanbulu a serviran je i na trpezi u Beloj kući u Vašingtonu.

„Raduje i organizovanje proizvodnje velike stare gradske mlekare koja je pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka promovisala kačkavalj iz Pirota", dodaje Đorđević.

Učenici Mlekarske škole učestvuju i na sajmovima i seminarima, pa i na taj način šire dobre vesti o kvalitetu čuvenog kačkavalja po tradicionalnoj recepturi, koji je specifičan i po tome što ne sadrži nikakve dodatke, pored mleka i soli.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 24. април 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом