Читај ми!

Prednosti kasne berbe, u vinarijama spremni za preradu grožđa

Većina valjevskih vinogradara sačekala je poznu berbu, uprkos hladnijem talasu tokom oktobra.

U vinogradasrskom selu Miličinici kod Valjeva, na čokotima još ima grožđa za berbu.

U vinogradima najveće lokalne vinarije „Pusula", na poznu berbu crvenih sorti čeka se bez obzira na vremenske prilike.

Berbu u ovim vinogradima tradicionaklno završavaju krajem oktobra i početkom novembra.

„Mi praktikujemo svake godine tu malo kasniju berbu crvenih sorata, da bi ta suva materija došla do izražaja. Znači, u svakom slučaju nije nam ovo prvi put, nego svake godine tako radimo. Godina dobra, sunčana, šećeri, sve je bilo, očekujemo čak šta imamo, i 20 odsto u odnosu na prošlu godinu malo veći rod, iako se trudimo da to bude ono ograničena proizvodnja grožđa dva kilograma po čokotu", rekao je Dragojlo Mitrović iz vinarije „Pusula".

I u komšijskom vinogradu bralo se do pre nekoliko dana.

Vinogradarstvom su počeli da se bave pre sedam godina. Vinograd  je u punoj snazi, pa je i rod dobar.

„Sve je bilo u onom vremenskom razdoblju, kad je da kažem - normalno, ionako kako sorte zahtevaju. I zaista je bila sa meteorološkog aspekta godina pun pogodak. Malo smo sačekali i došlo je sve na svoje mesto. Sad je nama da to u vinariji pretvorimo u dobro vino", kaže Branimir Ranković iz vinarije „Puce".

Dobar rod sa 22 hektara vinograda  vinarije „Pusula", ove godine neće u potpunosti biti prerađen u Miličinici.

Zbog slabijeg plasmana i većih zaliha, usled pandemije, skoro trećinu ubranog grožđa iz ovih vinograda otkupila je jedna od najvećih srpskih vinarija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом