Ljubitelji sira ovako zamišljaju raj
Italijanska Lombardija i grad Bergamo okupili su tokom vikenda najpoznatije i najveće proizvođače sira iz celog sveta. Na samo jednom mestu izloženo je 3.804 vrste sira iz 42 zemlje sveta.
Bergamo i Lombardija su lideri međunarodnog projekta unapređenja i promocije industrije mleka.
Na nekoliko lokacija u gradu organizovane su izložbe, degustacije, promocije, stručni seminari o siru.
Izložba je imala i takmičarski karakter. Na ocenjivanju je angažovano 280 sudija iz 50 zemalja. Među nagrađenima su, kao i ranijih godina, dominirali Italijani sa najviše super zlatnih i zlatnih medalja.
Više od 10.000 posetilaca bilo je oduševljeno je ovčijim pekorinom. Čak osam vrsta ovog sira, sa specifičnim pikantnim i oštrim ukusom, ima oznaku vrhunskog kvaliteta D.O.P.
Brojna zlata osvojio je čuveni ekstra tvrdi polumasni kravlji sir parmiđano ređano (kod nas poznat kao parmezan) kojeg najviše proizvedu farmeri u okolini Bolonje i Parme.
Hiljade posetilaca najviše se zadržavalo kod tezgi i štandova sa mocarelom, italijanskim punomasnim kravljim sirom koji potiče iz okoline Rima.
Najsjajnija odličja osvojili su i lombardijska gorgonzola, grana padano iz Pijemonta, Taleđa i Veneta.
Ovogodišnji bergamski svetski sajam sira okupio je izlagače iz najviše zemalja, a pojavili su se i sirevi iz Japana, Tajlanda, sa Tajvana i Barbadosa.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар