Raj za ljubitelje sira

U beogradskom Domu omladine održava se Balkanski festival sira. Posetioci u dva sajamska dana mogu da probaju više od 300 sireva, a ove godine država gost je Slovenija.

Dnevno sajam poseti oko 2.000 ljudi, a mnogi žele da probaju pre svega domaće sireve. Organizator „Balkan sir festa“ Srba Jovanović ističe da je više od sedam vrsta autohtonih srpskih sireva izloženo na sajmu.

„Počev od meni najvažnijeg pirotskog kačkavalja, preko svrljiškog belmuža, pa nadalje. Čuveni šarplaninski sir, ostali su nam sirevi iz manastira Visoki Dečani, što je takođe vrlo značajno, a prvi put imamo najteži sir na svetu, to je ementaler u koturu od 80 kilograma“, istakao je Jovanović.

Sajam je prilika da se probaju vrste kojih ima samo u specijalizovanim radnjama, kao što je kozji sir sa dodatkom sremuša, sušenog paradajza, borovnice, tartufa ili zelenog bibera.

„Svake godine unosimo neku inovacije u naš asortiman pa smo ove godine na 0 Balkan čiz festivalu' izneli sir sa dodatkom crnog piva“, objašnjava Iva Kulić, proizvođač sira iz Velikog Gaja.

Sireva ima za svačiji ukus, a u njima jednako uživaju i mladi i stari.

„Ovčija je mješina, stoji najmanje 42 dana u mješini, pokupi taj šmek od mješine. Izuzetno je intenzivnog ukusa i ide fantastično uz vino“, istakla je Marija Milinković iz mlekare „Pađeni“ iz Bileća opisujući poznati sir iz mješine.

Prvi put na festivalu izložen je i sir sa Kosova, sa aromatičnim travama.

„Jedan od najstarijih sireva Balkana, potpuno autentičan spremljen na tradicionalan način koji se vekovima proizvodio. Njegovo geografsko poreklo je Šar planina iznad Prizrena“, kaže Ivana Čočanović.

I gost festivala Slovenija, predstavila je svoje sireve. „Poseta moram reći da je vrhunska, super. Na prodaju nismo ni računali, ali ljudi kupuju. Moram reći da ste jako dobro uradili ovaj sajam“, pohvalio je organizaciju festivala sira Peter Gorišek iz slovenačke mlekare „Gorišek“ u Novom mestu.

Izložbu sireva ulepšao je i profesionalni kuvar i odbojkaš Dejan Ilić iz Topole, koji 10 godina uživa u ukrasnom rezbarenju hrane, tzv. karvingu.

„Turisti fenomenalno odreaguju na to, jer svako prvenstveno odreaguje na nešto lepo“, objasnio je Ilić.

Izlagači su obezbedili sedam tona sireva za degustaciju i prodaju po sajamskim popustima, a izloženi su i razni namazi, raznovrsni suhomesnati proizvodi, deserti i vina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом