Читај ми!

Uginuo pravi Blu

Na obodu Sao Paula, na privatnom posedu, uginuo je retki plavi papagaj, jedan od poslednjih članova te vrste rođenih u divljini, koji je bio inspiracija za kreiranje crtanog filma „Rio“. To je veliki udarac za pokušaje da se vrsta spase.

Prisli, kako je nazvan taj „spiks“ makao papagaj (Cyanopsitta spixii), imao je oko 40 godina. Veruje se da je on jedan od dva preostala primerka te vrste koja su se izlegla u divljini, navodi Nacionalna geografija na svom sajtu.

Ta brazilska vrsta papagaja je u potpunosti istrebljena u divljini. Decenije krčenja šuma i porast trgovine divljači prouzrokovali su istrebljenje papagaja makao srednje veličine, koji su na kraju za prostor za gnežđenje morali da se bore i sa uvezenim afričkim pčelama.

Ostalo je manje od 100 primeraka koji se nalaze u zatočeništvu u okviru programa uzgajanja i po skloništima širom sveta. No, preostala populacija je ugrožena i genetskim defektima zbog srodnosti jedinki.

Prema mnogim izveštajima, Prisli je bio inspiracija za kreiranje animiranog filma Rio 2011. godine, koji je priča o usamljenom mužjaku.

Na filmskom platnu, ptica nazvana Blu pronađena je u SAD i u početku nije mogla da leti. No, onda se vraća u Brazil i pronalazi druge članove svoje vrste i ženku Džuvel. Zajedno se bore s divljim lovcima i osnivaju porodicu.

Režiser Karlos Saldanja istakao je kako se nada da će taj animirani film povećati svest o izazovima s kojim se suočavaju ugrožene ptice u Brazilu.

Presli bio simbol i najboljeg i najgoreg

Papagaj Prisli otkriven je 2002. godine nakon što je njegova vrsta nestala iz brazilskih šuma dve godine ranije.

Vraćen je uz pomoć Zoološkog vrta San Dijega u Brazil, a veterinarsko osoblje je uzelo uzorke DNK ovog papagaja. Živeo je u zoološkom vrtu u Sao Paulu nekoliko godina, a 2006. godine je premešten u „Lajmington fondejšn“, privatni posed gde su smeštene retke vrste papagaja.

„Bio je srdačan, živahan, veseo i pričljiv. Voleo je posetioce i voleo je da leti“, rekao je Bil Vitkovs, izvršni direktor fondacije.

Bil i njegova supruga Linda pokušali su da spoje Prislija sa ženkom Flor, međutim, nisu uspeli da stvore potomstvo. Potom su ga spojili sa Kiler, a kada je ona uginula Presli je dobio i treću partnerku, Prisilu.

„Delovao je odlično, pa njegova smrt predstavlja iznenađenje“, objasnila je Linda Vitkovs. Pretpostavlja se da je uginuo zbog nepravilnog rada srca koje je otkriveno prethodnih godina.

„Veterinarske klinike rade godinama kako bi pokušale da osiguraju reproduktivni materijal ove vrste“, istakla je gospođa Vitkovs.

„Za nas je Prisli simbol i najboljeg i najgoreg od ljudske vrste. S jedne strane pružate im ljubav, brigu i negu kako bi ta vrsta opstala, a s druge strane - sebičnost, pohlepu i nedostatak brige za životinjski svet“, stoji u pismu kojim su obavestili javnost o Prislijevoj smrti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару