Читај ми!

Rat škola i veštačke inteligencije, prepisivanje u raljama čet botova

Digitron nije promenio matematiku, ali univerziteti u Australiji primorani su da promene način na koji studenti polažu ispite zbog straha od upotrebe veštačke inteligencije za pisanje eseja. Državne škole u Njujorku zabranjuju korišćenje Chat GPT, čet bota kompanije Open AI, na mrežama i uređajima u okrugu. Sledi integracija sa Word-om, prenosi Verdž. Pad tehnološkog „Berlinskog zida“ ili promena u obrazovanju koje će suštinski promeniti način na koji učimo. „Doviđenja, domaći“, kaže Ilon Mask.

Vodeći univerziteti u Australiji uveli su nova pravila po kojima je upotreba veštačke inteligencije varanje, a neki studenti su uhvaćeni kako koriste Chat GPT. Jedan od stručnjaka za veštačku inteligenciju je upozorio da je u toku univerzitetska „trka u naoružanju“ u kojoj nikada ne mogu pobediti, prenosi Gardijan.

Chat GPT3, koji može da generiše tekst o bilo kojoj temi, pokrenula je kompanija Open AI u novembru i već je zabranjen na svim uređajima u njujorškim javnim školama zbog zabrinutosti o "negativnom uticaju na učenje".

U Australiji, fakultetski profesori su zabrinuti zbog mogućnosti da čet bot i slične tehnologije izbegnu softver koji se koristi za otkrivanje plagijata.

Grupa osam vodećih australijskih univerziteta saopštila je da su revidirali način na koji će ove godine biti polagani ispiti zbog tehnologije koja se „pojavila“.

Zamenik izvršnog direktora grupe dr Metju Braun rekao je da se institucije „proaktivno bore protiv“ veštačke inteligencije kroz obrazovanje studenata, obuku osoblja, redizajn ispita i strategije otkrivanja.

„Naši univerziteti su revidirali način na koji će sprovoditi ispite u 2023. godini, uključujući ispite pod nadzorom... veću upotrebu olovke i papira... i testove samo za jedinice sa niskim rizikom integriteta“, kazao je Braun.

Najnovija politika akademskog integriteta Univerziteta u Sidneju sada posebno pominje „generisanje sadržaja korišćenjem veštačke inteligencije“ kao oblik varanja.

Portparol univerziteta je rekao da, iako je primećeno nekoliko slučajeva varanja, a oni su, dodaje, na niskom nivou, univerzitet se priprema za promene u vezi sa ispitima i poboljšanjem strategija otkrivanja.

Zato će se više oslanjati na laboratorijske aktivnosti i terenski rad i uvođenje više usmenih ispita.

Tobi Volš, profesor veštačke inteligencije na Univerzitetu Novog Južnog Velsa, rekao je da su nastavnici bili na „kriznim sastancima“ na kojima se raspravljalo o tome kako će ispiti biti polagani u novoj godini i da li postoje protokoli za borbu protiv plagijata. 

„Trebalo je da budemo svesni da ovo dolazi... i mi imamo tendenciju da mesečarimo u budućnosti“, rekao je Volš. 

Zabrana između realnosti i fikcije 

Volš upozorava da je sa naprednijim programima koji stižu – Chat GPT4 – jednostavno nerealno zabraniti upotrebu takvih softvera. Upotrebom VPN servisa, na primer, promašuje se poenta.

„Postoje tehnička rešenja – digitalni vodeni žig, ali možete samo pokrenuti drugi program preko njega da uništite vodeni žig. To je trka u naoružanju koja se nikada neće završiti i nikada nećete pobediti. Ne želimo da uništimo pismenost, ali da li su kalkulatori uništili matematiku?“, upitao je Volš.

U Njujorku je upotreba zabranjena u javnim školama. Taj potez dolazi, takođe, usred sve veće zabrinutosti da bi Chat GPT, mogao da olakša učenicima da varaju na zadacima ili za širenje netačnih informacija. 

„Zbog zabrinutosti o negativnim uticajima na učenje i zabrinutosti u vezi sa bezbednošću i tačnošću sadržaja, pristup Chat GPT3 je ograničen na mrežama i uređajima javnih škola u Njujorku“, navela je Džena Lajl, zamenica sekretara za štampu za javnost škola Njujorka, prenosi Si-En-En.

Iako, napominje, alat može biti u stanju da pruži brze i jednostavne odgovore na određena pitanja, on ne pomaže u izgradnji kritičkog razmišljanja i rešavanja problema.

Piter Feng, službenik za javno informisanje u školskom okrugu Južnog San Franciska, rekao je da su svesni da učenici mogu da koriste Chat GPT3, ali da „još nisu uveli potpunu zabranu". U Filadelfiji, sa druge strane, tvrde da o tome nemaju saznanja.

Iz kompanije Open AI saopšteno je da oni imaju za cilj da rade sa nastavnicima i učenicima da imaju koristi od veštačke inteligencije, jer ne žele da se njihov čet bot koristi u obmanjujuće svrhe. 

Majkrosoft i puštanje duha iz boce 

Sve to deluje izuzetno pošteno, ali izgleda da ni ovog puta nismo svesni cene koju ćemo platiti, kao uostalom, i sa drugim servisima koji su se pojavili nakon pucanja dotcom balona – dinar za ulazak, mnogo više od dva za izlazak. 

U razvoj Open AI kompanije kako se navodi na kompanijskom blogu, uključen je i Majkrosoft.

Majkrosoft je kupio ekskluzivnu licencu za osnovnu tehnologiju koja stoji iza GPT3 2020. godine nakon što je uložio milijardu dolara u Open AI 2019.

A Verdž prenosi da Majkrosoft navodno eksperimentiše sa ugradnjom Chat GPT čet bota u Word, Powerpoint i Outlook. Majkrosoft je već, kako se dodaje, ugradio nepoznatu verziju čet bota u autocomplete funkciju u Word-u.

Panos Panaj, čovek koji je zadužen za Windows i hardver u Majkrosoftu, izjavio je nedavno da će AI redefinisati način na koji radimo sve u Windows-u.

„Prilično bukvalno“, tvrdi Panaj.

Za to će morati da dođe i do promene hardvera. Međutim, ukoliko Majkrosoft nastavi da razvija taj potencijal, a nema razloga da to ne učini, to će značiti i sve brži ulazak čet bota u komercijalne vode, a potencijalna integracija sa Bingom, njihovim pretraživačem, automatski znači i veći pritisak na Gugl, a samim tim i na nas.

Tako, već postoje pretraživači koji kombinuju pretragu sa čet botovima i biće ih još, nesumnjivo.

Jutjub je, ionako, pun videa u kojima se objašnjava kako Chat GPT može da se koristi u komercijalne svrhe.

Šta to konkretno znači?

Najverovatnije, to da ćemo lakše moći da pišemo, da brže šaljemo mejlove.

Dovoljno je da damo naredbu čet botu da napiše poslovni mejl ili obavesti kolege i poslodavce o nečemu.

Ako ostavimo puškice po strani, to bi moglo da znači i da će pisanje, na primer, sažetaka akademskog teksta ići mnogo brže, o idejama ili delovima teksta da i ne govorimo. A to sve vodi ka neminovnosti ponovnog promišljanja o tome kakvo nam je obrazovanje potrebno, posebno u akademskim krugovima. 

„Renesansa“, to su izgleda čet botovi.

„To je novi svet. Doviđenja, domaći", napisao je na Tviteru Ilon Mask. 

Na neki način, izgleda da je reč o promeni koja se u tehnološkom svetu može, eventualno, uporediti sa padom Berlinskog zida. 

Jer „pad“ nije došao preko noći, ali će doneti značajne, potencijalno ogromne posledice. I, izgleda da ponovo nismo baš svesni koliku cenu plaćamo, jer će, na kraju krajeva, softver, kao i uvek do sada, da prodaje hardver, a ne obrnuto.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару