Читај ми!

Mask na putu da do 2027. postane prvi bilioner

Prema podacima novog izveštaja grupe koja prati bogatstvo u svetu, Ilon Mask je na putu da postane prvi bilioner na svetu, to jest da preskoči granicu od hiljadu milijardi, i to do 2027. godine. Tek godinu kasnije, u klubu bilionera mogao bi da mu se približi Gautam Adani iz Indije.

Маск на путу да до 2027. постане први билионер Маск на путу да до 2027. постане први билионер

Zaključak istraživanja koje su sproveli stručnjaci akademije "Informa Connect" o šefu kompanije za proizvodnju električnih automobila Tesla“, privatne raketne kompanije Spejs iks“ i platforme „Iks“ (bivši „Tviter“) je da bogatstvo Ilona Maska raste po prosečnoj godišnjoj stopi od 110 odsto.

Mask je takođe i najbogatija osoba na svetu, sa imetkom od 251 milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Sprovedena analiza akademije sugeriše da će osnivač poslovnog konglomerata „Adani“, Gautam Adani iz Indije biti druga osoba na planeti koja će dostići status bilionera. To bi, navodno, trebalo da se dogodi 2028. godine, ako njegova godišnja stopa rasta imetka ostane na 123 odsto.

Jensen Huang, glavni izvršni direktor tehnološke firme "Nvidia", i Prajogo Pangestu, indonežanski energetski i rudarski mogul, takođe bi mogli da postanu bilioneri 2028. ako se njihove putanje bogaćenja održe.

Bernard Arno, šef konglomerata LVMH (LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton) treća osoba na listi najbogatijih na svetu, sa oko 200 milijardi dolara bogatstva, na putu je da dosegne bilion dolara 2030. godine, iste godine kada bi to mogao i Mark Zakerberg, izvršni direktor kompanije „Meta“.

Ni kompanijama nije lako da stignu do 1.000 milijardi

Tek nekoliko kompanija uspelo je da se plasira među one koje su dostigle bilion dolara (da ponovimo, 1.000 milijardi dolara).

Američka holding kompanija „Berkšir Hatavej“ dospela je na vrh liste krajem avgusta i to nekoliko dana pre nego što je njen direktor Voren Bafet proslavio 94. rođendan.

"Nvidia" se pridružila klubu od bilion dolara u maju 2023, a sada u junu njena vrednost dostigla je tri biliona dolara, pozicionirajući se na drugo mesto liste odmah posle najboljeg „Majkrosofta“, a ispred trećeplasiranog „Epla“.

Međutim, pitanje ko bi mogao biti prvi bilioner na svetu fascinira javnost otkako je svet krunisao svog prvog milijardera 1916. godine. To je bio američki Džon D. Rokfeler, osnivač i u to vreme najveći akcionar kompanije „Standard ojl“.

Uprkos toj fascinaciji, mnogi stručnjaci vide akumulaciju ogromnog bogatstva kao društvenu bolest. Prema računici jednog izveštaja, samo jedan odsto najbogatijih ljudi odgovoran je za više emisije ugljen-dioksida nego 66 odsto najsiromašnijih na planeti.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару