Читај ми!

Policiji zabranjeno da pretraži kraljičine posede u potrazi za ukradenim artefaktima

Britanska policija sprečena je da pretraži kraljičine privatne posede i nekretnine u potrazi za ukradenim istorijskim predmetima, nakon što je vlada za nju napravila izuzetak u zakonu koji štiti svetsku kulturnu baštinu, piše „Gardijan“.

Bakingemska palata i Dauning strit 10 odbili su da kažu zašto je 2017. godine takvo izuzeće bili neophodno napraviti i sprečiti policiju da pretraži posede poput Balmorala i Sendringema.

Kraljičin portparol odbacio je bilo kakve insinuacije da se ukradeni ili opljačkani predmeti nalaze na privatnim posedima britanskog monarha.

Ministarstvo za kulturu, medije i sport, koje je kraljici dalo specijalno izuzeće u ovom slučaju, odbilo je da kaže da li je odluka doneta na predlog kraljičinih savetnika ili ministara.

Osim toga, ministarstvo drži u tajnosti imejlove koji bi mogli da otkriju zašto je kraljici dat imunitet od ovog zakona, navodi Gardijan.

Kraljičin pristanak

Dokumenti do kojih je taj list došao na ime zakona o slobodi informacija, međutim, sugerišu da je ministarstvo pažljivim rečima u zakonu prikrilo od javnosti cilj izuzeća.

Gardijan je došao do dokumenta u okviru istrage o takozvanom „kraljičinom pristanku“, opskurnom parlamentarnom mehanizmu koji daje monarhu detaljan uvid u zakone koji treba da budu predloženi, uključujući i one koji utiču na javne funkcije, privatnu imovinu i lične interese.

Britanski list je u februaru objavio dokumente koji pokazuju kako je kraljica koristila taj mehanizam da u tajnosti lobira kod ministara da promeni nacrt zakona. U jednom slučaju, zakon je izmenjen tako da prikrije „sramno“ privatno bogatstvo od javnosti, a na inicijativu njenog privatnog advokata.

Više od 60.000 ljudi je od tada potpisalo peticiju pozivajući da se preduzme istraga u kraljičinu „zabrinjavajuću i nedemokratsku mogućnost da utiče na vlast iza zatvorenih vrata“.

Ovde nema predmeta koje tražite

Poslednje otkriće odnosi se na Zakon i kulturnoj imovini (oružani sukobi) iz 2017. godine, kojim pokušava da se u budućim ratovima spreči uništenje kulturne baštine – poput spomenika, arheoloških lokaliteta, umetničkih dela i važnih knjiga.

Odluka da se kraljici omogući izuzeće od zakona je napisana u pismu iz februara 2016. godine upućenom Bakingemskoj palati od privatnog sekretara tadašnjeg ministra kulture Džona Vitingdejla.

Pismo je u skladu sa protokolima mehanizma „kraljičinog pristanka“, kojim se zahteva od ministara da traže njeno odobrenje da bi omogućili parlamentu da nastavi sa usvajanjem zakona koji se tiču nje.

Sekretar je objasnio da zakon sadrži „mere kojima se ustanovljavaju novi načini ulaska na privatne posede i time utiče na interese krune“.

Uprkos tome što se zakon najpre odnosi na očuvanje i zaštitu kulturne imovine u ratnim zonama, delovi njega mogu da se odnose i na ukradene ili opljačkane predmete koji su bili prokrijumčareni ili doneseni iz ratom zahvaćenih zemalja.

Zakonom je kupovina ili prodaja takvih ukradenih ili opljačkanih artefakata učinjena kriminalnim prestupom, koji može da bude kažnjen sa zatvorskom kaznom od 7 godina. Policija je dobila moć da pretraži posed ukoliko sumnja da se on koristi za čuvanje ili skladištenje ilegalno nabavljenih predmeta.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару