недеља, 06.04.2025, 20:58 -> 21:08
Извор: РТС, Guardian, Instagram
Jedite, spavajte i zabavite se: Ukus slatkog života na italijanskom Orijent ekspresu
„Dolče vita“ – replika svetski poznatog Orijent ekspresa, sa ciljem da oživi glamur klasične verzije, debitovala je u petak iz Rima, prevozeći dobrostojeće putnike u srce vinske regije Toskane.

„La dolče vita Orijent ekspres“ (La Dolce Vita Orient Express), prvi luksuzni voz italijanske proizvodnje, ima za cilj oživljavanje glamura klasične verzije, kao i romantizovanog poimanja italijanske dolče vite, ili slatkog života, dok istovremeno promoviše takozvani spori turizam.
Voz, prvi u floti od šest, sastoji se od 12 renoviranih vagona koji su šezdesetih saobraćali italijanskim železničkim šinama i u kojima je napravljeno 18 apartmana, 12 luksuznih kabina, bar, salon i restoran koji služi jela vrhunskih kuvara sa Mišlenovom zvezdom.
Saradnja između Orijent ekspresa, italijanske ugostiteljske kompanije „Arsenale“, i italijanske državne železnice, Ferrovie dello Stato, prvo putovanje, koje uključuje rutu sa noćenjem pod nazivom „Ukusi toskanskih vinograda“, napustile su rimsku stanicu Ostjense u petak oko podneva.
Putnici su svoje iskustvo započeli u raskošnom salonu Dolče vita, strateški lociranom na peronu stanice odakle je pošao njihov voz.
Plan puta je jedan od osam maršruta koji zajedno pokrivaju 14 italijanskih regiona, od Veneta i Ligurije na severu do Bazilikata i Sicilije na jugu.
U petak popodne putnici su putovali duž obale, prolazeći pored primorskih gradova Santa Severa i Santa Marinela, pre nego što su klizili kroz seoske krajeve Toskane, gde su do ranih večernjih sati mogli da pijuckaju lokalno proizvedeno vino Brunello kao deo aperitiva.
Kao opcija, mogli su da se iskrcaju i posete grad Montalčino na vrhu brda pre nego što se vrate u voz na večernji obrok i zabavu. Voz, koji takođe prolazi kroz Firencu i Pizu, završio je svoju turu u Rimu u subotu ujutro.
„Jedete, spavate i zabavljate se“, kaže Paolo Barleta, koji je smislio ideju za iskustvo koje kombinuje spori turizam sa italijanskim pejzažom i njegovom raznolikom regionalnom kuhinjom. „To je kao iskustvo sa brodom za krstarenje, ali umesto da bude krstarenje brodom, to je krstarenje prugom.“
Prvo putovanje je bilo rasprodato i na njemu je bilo 38 putnika. Putovanja su takođe u potpunosti rezervisana za ostatak aprila i veći deo maja, sa itinerarima koji uključuju Veneciju, Portofino, Materu, grad u Bazilikati koji je na listi Uneska, poznat po svojim drevnim pećinama, i Siciliju.
Na putovanju zakazanom u novembru, putnici mogu istražiti regiju tartufa Monferato u Pijemontu, dok degustiraju navedene tartufe i piju vino Barolo.
Velika većina onih koji su do sada rezervisali su Amerikanci, a slede Evropljani i posetioci sa Bliskog istoka. Nepotrebno je reći da putovanje „Dolče vitom“ nije jeftino, sa cenama koje počinju od 3.500 evra.
Poređenja radi, putovanje od Rima do Pize u jednom pravcu, standardnim italijanskim brzim vozom košta oko 45 evra, čak i jeftinije ako rezervišete ranije. Za one koji žele da ponove osećaj „slatkog života“, u baru se prodaju pola flaše prošeka za 12 evra.
Barleta je rekla da iskustvo „Dolče vite“ nije rezervisan samo za superbogataše. „Mnogo ljudi rezerviše za jednokratno iskustvo“, naglašava. „Možda su u penziji i žele da potroše deo svoje ušteđevine na nešto posebno, ili je godišnjica ili slave venčanje. Ne radi se samo o doživljaju voza... ljudi zaista žele da vide Italiju, i to na spor, opušten način. 'Dolče vita' ih neće samo odvesti na poznata mesta kao što je Venecija, već i mesta koja su manje poznata, kao na primer u Abruco ."
Коментари