Читај ми!

Turizam prvi oseti krizu, ali se brzo i oporavi jer je putovanje potreba a ne luksuz

U Londonu je održan najveći sajam turizma koji je okupio turističke radnike iz celog sveta. Kuda ćemo putovati, kako i po kojoj ceni glavne su teme turističkih poslenika.

Ćudljiva klima, nestabilna politička situacija, inflacija. Sve su to izazovi s kojima se turizam suočava, ali preživljava.

„Putovanje je potreba. Nije luksuz. Važno je nekuda otići, odmoriti se i zato se posle svakog velikog problema u svetu turizam brzo oporavlja“, kaže Vojkan Adrijan iz Rumunije.

Turističkim radnicima najveću glavobolju zadaju mladi.

„Oni planiraju putovanja pod uticajem društvenih mreža i influensera, a to nije prava slika putovanja i doživljaja“, istakao je Ihsan Ajkol iz Turske.

Masovni turizam više nije u modi. Sad se traže skriveni turistički dragulji, zdrava hrana, druženje sa lokalnim stanovništvom.

„Potrebno je da očuvamo prirodu za unuke i praunuke da i oni imaju šta da ponude gostima“, naglasila je Tanja Mlakar iz Slovenije.

Srbija na sajmu u Londonu predstavlja sve svoje atrakcije, ali sada ima i kartu više, Ekspo 2027. 

„Imali smo već nekoliko sastanaka sa ministrima iz različitih zemalja kojima smo prezentovali Ekspo 2027 i pokazali su zainteresovanost da budu prisutni. Ono što je nama interesantno je da već imamo potvrdu jednog kongresa za jun 2027. jer im je interesantno da organizuju poslovne događaje u vreme trajanja izložbe, kako bi obišli i Ekspo“, objašnjava Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Turistički radnici, možda više od svih shvataju važnost očuvanja prirode. Misle o svakom detalju, pa tako propusnice za ulazak na Sajam više nisu plastične nego papirne, i to od recikliranog papira. 

среда, 18. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи