Читај ми!

Amsterdam, grad u kojem i trezni haluciniraju

Ovo je grad u kojem je svaki ćošak jedna slika, a sve te slike se prebrzo smenjuju. Na sreću sunce ovih dana ne zalazi pre jedanaest uveče, pa ima vremena za sve što želite i ne želite da vidite.

Амстердам, град у којем и трезни халуцинирају Амстердам, град у којем и трезни халуцинирају

Verujte mi, ne morate biti ni pijani, niti drogirani, da biste imali utisak da je stvarnost u Amsterdamu iskrivljena. Jer jeste. Zgrade stoje ukoso. Naginju se napred, uzmiču unazad, naslanjaju se jedna na drugu.

Lepe su tako pijane i vesele. Smeše im se oni veliki prozori, ko oči koje ne trepću da bi upile što više života koji prolazi oko njih.

Bilo da ih gledate sa čamca iz jednog od mnogobrojnih kanala, bilo sa ulice, pomeraju percepciju i za svaku fotku mislite da niste ispravili telefon.

Na vrhu svake po jedna kuka. Za nameštaj koji je lakše uneti preko užeta, nego uzanim psihodeličnim hodnicima.

I dok gledate gore lako ćete se sudariti sa mladom, koja je zapravo mladoženja. Sa muškarcem u suknji, sa ženom sa drečavo roze „čiroki“ frizurom.

Sa čovekom maskiranim u veliki penis, sa „kosturom", sa mirisom trave koji dopire iz kafića, sa biciklima. Sumanuto jurcaju na sve strane. Imaju prednost, ali vi niste na to navikli.

Ima ih i u kanalima koji podsećaju na one venecijanske. Završe tamo slučajno, kada opijeni vozači ne zakoče na vreme. Bickle, u tonama, vade povremeno, zbunjene vozače redovno.

Šta će vam kolač sa marihuanom, koji imate na svakom ćošku, kad ionako pored vas promiče iz sata u sat svet koji nije običan.

Odmah preko puta crkve, ispod crvenog fenjera, nestvarno lepa i zgodna devojka pregovara sa verovatno najružnijim  muškarcem u ulici. Zvono nije ni utihnulo, pod blagoslovom krsta koji se ogleda u staklu njene kancelarije navukli su crvenu zavesu. 50 evra – 15 minuta. Po unapred utvrđenim pravilima.

Zabranjeno je slikati prostitutke u izlozima. Piše da je kazna 180 evra. Istina je da svakog momenta može da izađe nabildovan momak koji će vam polupati, ako imate sreće, samo telefon.

Dobiješ ono što vidiš, i više ako si spreman da platiš. Savršene grudi oskudno prekrivene, izvajana guza – neprekrivena, štikle iz filmova za odrasle i povodac. A tek je podne.

Iza ćoška red kao zmija raznoraznih ljudi. Od mlađih muškaraca, preko zabrađenih žena, do deda. Čekaju strpljivo ispred Muzeja prostitucije. Tajna crvene svetlosti je neosetljiva na pol, rod, godine.

u Amsterdamu se mnogo toga zove muzej. Veruju da je ljubav lek. Čak i kada nije ljubav.

Amsterdam nudi mnogo kanala, mnogo bicikala, mnogo raznih vrsta ljubavi na očigled svih i mnogo slobode.

Marihuana je svuda dostupna i sve prisutna. Ni do „težih“ droga nije teško doći, ali šta će ti? U Amsterdamu u devet ujutru može lako da se desi da ne znaš gde je gore, gde dole, a da travu ni halucinogene pečurke nisi ni pipnuo.

Perje leti, satovi se tope, „Pink Flojd“ dopire sa svih strana, a ti po ravnom podu oprezno hodaš, da ne upadneš u rupe koje se igrom svetlosti otvaraju ispred tebe. Zidovi uz taktove muzike menjaju oblike, Dalijeve slike i rečenice pomeraju perspektivu i izokreću slike u glavi i oko nje. U sobi prekrivenoj ogledalima sve isto, samo maksimalno skučeno i pojačano. A sve se dešava u nekadašnjoj fabrici. Napravljeno je tako da ti zaviri u emocije, da napolje iz tebe izvuče one najskrivenije i da ih rasprši u beskraj.

„Fabrike de lumieres“ te natera da izgubiš pojam ne samo o prostoru, nego i o vremenu. Umetnost oživljava pred očima i možeš da je upijaš satima.

A ne mora da pršti i da gruva, da bi slika izmestila horizonte. Iscepani list sa skicama koje je svojom rukom crtao Van Gog s lakoćom pomera granice i vekove. Ove prave skoro da možeš i omirisati. Virtualno možeš prelistati njegovu poslednju svesku.

Zamišljao je u tim skicama buduće slike poslednjih dana života. Neke skice su zauvek ostale samo skice. One  koje su postale slike mogu bukvalno da vas oduvaju. Setom, silom i energijom koja skuplja stomak i sužava vidno polje samo na njegovo platno. Platno koje je zauvek sobom izmenio i za večnost ostavio. Možete da gledate u replike i fotografije koliko god hoćete,  njegovu dušu na platnu svim čulima, posebno onim za koje niste ni znali da ih imate, osetićete samo tu, u Amsterdamu

Ovo je jedan od najposećenijih muzeja na svetu. Ne brane vam da fotografišete slike jer verujte mi nijedan objektiv ne može verno da prenese ono što tamo vidite i doživite.

I šta će vam za Amsterdam bilo kakvi opijati? Ako pustite da vam ovaj grad pomeri i provoza čistu svest svojom energijom, doživećete nešto neponovljivo.

Jer, Amsterdam je grad u kojem je marihuana legalna. I, verujte mi, potpuno suvišna.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару