Читај ми!

Misteriozne Nebeske stolice, vrh Kopaonika do kog se teško dolazi

Turistički centar Kopaonik je u srcu nacionalnog parka u kome su poznati rezervati prirode, ali na ovoj planini postoje i značajna kulturna dobra, manje poznati istorijski lokaliteti na najvišim vrhovima do kojih zaljubljenici u ovu planinu sve češće dolaze. Jedan od njih je i vrh Nebeske stolice na kome su otkriveni ostaci ranohrišćanske bogomolje.

Do Nebeskih stolica, vrha podno Pančića na 1.800 metra nadmorske visine nija lako doći, ali se dolazi odvajkada. O tome svedoče ostaci ranohrišćanske crkve koji su otkriveni tek krajem 90-ih godina.

Prema dosadašnjim saznanjima i pronađenom arheološkom materijalu, fragmentima fresaka, život na ovom lokalitetu je postojao od 3. do 6. veka, prvo kao mali kasnoantički stambeni kompleks koji se u 5. ili 6. veku razvio u važno hrišćansko kultno središte.

„Tek nakon dolaska hrišćanstva na ovo područje podignuta je crkva. Ona je posvećena zaštitniku Kopaonika, Svetom Prokopiju, koji je bio rimski legionar zadužen za sve prostore ovde.  Nažalost, crkva je srušena za vreme Turaka i nikada nije  obnavljana, ali je i dalje aktivna. Sveštenici dolaze da osveštaju molitveno mesto. Slava Svetog Prokopija se obeležava 21. jula i meštani organizuju ovde svečani ručak i naravno sveštenici dolaze da osveštaju molitveno mesto“, navodi vodič Dejan Petrović.

Goran Minić, hroničar Brusa, navodi da se ta manifestacija održava svake godine u prisustvu velikog broja građana ne samo iz opštine Brus, već i iz Raške i Kuršumlije.

„To je jedan doživljaj kada se nekako vraćaš u prošlost i vidiš šta je tu i na tom mestu ispod Biđirevca napravljeno i šta su zapravo neki ljudi radili. To su manifestacije koje se pamte i događaju se čudne stvari. Da oni koji hoće da budu uporni da isprate tu liturgiju, oni dođu u situaciju da sunce pomalo smeta, ali niko ne odustaje, što je divno“, objašnjava Minić.

Ne odustaju ni oni koji se iz turističkog centra upute ka Crkvištu u pravu malu avanturu.

Pogled sa Nebeskih stolica puca na sve strane. Na nepregledno kopaoničko prirodno i istorijsko blago.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 27. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи