U Bodrumu rone u avionu

Ako želite da u jedan odmor smestite opuštanje, sport, istoriju i lude noći bez spavanja vaša pretraga ima samo jedan rezultat, poručuje vam iskusni turistički vodič.

Čim su kročili u agenciju bilo mi je jasno da im je stvarno potreban odmor. Bračni par, rekao bih u drugoj polovini tridesetih, on samo što je razvezao kravatu, ona kao da ne može da dočeka da se reši štikli. Po mojoj proceni imaju oko 15 minuta da pronađu letovanje iz snova pre nego što odjure po dete u školu ili vrtić.

Lagano sam se pridigao sa stolice i uz blagi osmeh, raširenih ruku pokazah im da sednu preko puta mene. On joj je pridržao stolicu u koju se praktično sručila, streljajući me odmah rafalom zahteva.

Žele odmor na kome neće morati da brinu ni o čemu, neće ih nervirati usluga u hotelu, ne žele samo peščanu ili samo šljunkovitu plažu, ne sme da bude bučno jer vode dvoje male dece, ali ne žele ni neko dosadno i mrtvo mesto gde uveče nema šta da se radi. 

Počelo je sa mnogo „ne“. Fino. Šta je „da“?

Da mogu da prošetaju, ali i da budu fizički aktivni. I istorija, mora biti neke istorije, nešto atraktivno da se vidi jer neće imati vremena za još jedno putovanje sve do Nove godine.

Žele da u desetak dana prožive ono što ne stižu tokom cele godine. I da se odmore, istovremeno.

„Gospođo, upravo ste opisali Bodrum“, rekoh uz osmeh koji ne mogu da sakrijem kad god treba nekome da pričam o mojoj omiljenoj destinaciji.

Moj prvi posao

Bodrum je bio moj prvi posao kada sam ušao u turizam. Bilo je proleće, sedeo sam na prednjem sedištu minibusa koji nas je vozio sa aerodroma u obilazak hotela. 

O Bodrumu sam znao veoma malo, da je do pre pola veka bio malo ribarsko mesto i da su se kroz istoriju oko njega otimali Grci, Persijanci, krstaši i Osmanlije. 

Leži na poluostrvu koje se pruža u Egejsko more i nalazi se na dvadesetak kilometara od grčkog ostrva Kos. Po lepom danu, a leti je svaki takav, odatle imate fantastičan pogled na ceo grčki istočni arhipelag.

Nisam imao nikakvu predstavu o samom mestu i najpre me je iznenadila arhitektura. Bele, male dvospratnice sa plavim prozorima, dvorišta sa drvećem južnog voća. Bilo je vreme cvetanja i sve je mirisalo na pomorandže, mandarine i limun. I jasmin, čiji sam pravi miris tu prvi put otkrio.

Onda se, iza jednog ugla, najednom otvorio pogled na tvrđavu i zaliv. I to je bilo to.

Pomislih kako sam dobio posao iz snova.

Dobro, bio sam mlad i u narednih nekoliko meseci koliko sam proveo tamo, shvatio sam da je na meni da brinem da drugima odmor bude savršen i da imam osmeh i rešenje za svaki zahtev i problem koji me snađe.

Jedno od sedam antičkih čuda

„Dakle, gospođo i gospodine“, nastavio sam, „Bodrum ima sve što možete da zamislite, pa i preko toga.“

Za početak, tu se nalazilo jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta, grobnica vladara Mauzola u Halinkarasu, po kojoj se sva slična mesta u svetu danas zovu mauzolejima. U Bodrumu je rođen najčuveniji antički istoričar Herodot, poznat i kao otac istorije.

Tvrđavu su početkom 15. veka podigli Vitezovi svetog Jovana. Nisu dugo opstali u njoj, ubrzo ih je oterao Sulejman Veličanstveni. Sva ova mesta možete obići laganim korakom, tokom pauze od kupanja ili uveče u šetnji.

Plaže Bodruma su posebna priča, ima ih svih vrsta, peščanih, stenovitih, šljunkovitih, pontonskih, a zbog položaja i geografije poluostrva možete da birate između onih gde ima više ili manje vetra ili sunca. 

More je svuda toplo i čisto, a to vam garantuje i više od 60 plavih zastavica koje označavaju idealna mesta za kupanje.

Hoteli bez premca

Restorani Bodruma su nadaleko čuveni, ali to će vam biti najveća muka ako izaberete smeštaj u našim hotelima „Lujo“„Elegans“, oba sa 5 zvezdica i „ol inkluziv“ uslugom. 

„Lujo“ je dvadesetak kilometara od grada, smešten na brežuljcima pod krošnjama četinara.

Možete birati između deset tipova soba sa fantastičnim pogledom na Egej. 

Ima devet bazena i 11 barova, sedam a la kart restorana, fitnes i spa centar, dve sopstvene peščane i pontonske plaže. 

Za decu postoje posebni sadržaji, bezbedni bazeni, akva park i igraonice u kojima im nikada neće biti dosadno, stalno su pod nadzorom i gde ne smetaju gostima koji žele sasvim drugačiji odmor. A to, znamo, ume da bude problem.

Hotel „Elegans“ je na tri kilometra od Marmarisa, na mestu gde se mirisi prirode i mora mešaju sa „mirisom“ luksuza u koji ste smešteni. 

Peščana i pontonska plaža konkurencija je hotelskim bazenima i vodenim sportovima koji su vam u ponudi, baš kao i đakuzi, tursko kupatilo, sauna, masaže i tretmani, sve ono za šta nikada nemate dovoljno vremena. A ovde vam je dan dovoljno dug.

Dečiji bazen i igrališta, dnevni klub i animacije, toliko će vam okupirati decu da ćete poželeti da vam malo „smetaju“.

Raj za ronioce

„A ako poželim da kupim kožnu tašnu?“, iskušavala me je klijentkinja.

„Nikakav problem, imaju sjajan bazar u centru grada. Ali posavetovaću vas na šta da obratite pažnju i kako da se cenkate“, odgovorih.

Progovorio je konačno i suprug.

„Znate, ja sam sportski tip, skijanje, basket, stoni tenis, manje su mi bitni restorani od sporta. Kada sam na moru obavezno idem na ronjenje. Šta nudi Bodrum?“

Ako me je iskustvo nečemu naučilo to je da ne treba odmah ispucati sve adute. A ronjenje u Bodrumu je ono što ostavljam za rezervu.

„Šta volite, da ronite po pećinama, grebenima ili oko potopljenih brodova? I jeste li igde ronili oko potopljenog aviona? Siguran sam da imate podvodnu kameru, ali uvek mogu i da vam pozajmim moju.“

Njega sam prelomio. Supruga je bila tvrđi orah, ali nisam navaljivao. Pustiću je da razmisli i da sama donese odluku.

Grad bez sna

„Evo vam katalog, a evo vam i internet adrese na kojoj možete da pogledate da li nudimo nešto što vam se sviđa. Znate, nisam vam pričao o noćnom životu, a Bodrum je mesto koje leti ne spava. Tačnije, spava se danju, na plaži, u hladu. Noću se izlazi.“

Pogledali su se.

„Sve može da se organizuje“, rekoh kao da im čitam misli.

„Da, Bodrum. Mi bismo malo da razmislimo, pa da vam se javimo“, rekla je žena okrećući se ka mužu kao da bi da ga spreči da kaže nešto što ona nije odobrila.

„Naravno, pogledajte, sve imate na našem sajtu. A ako su vam potrebne dodatne informacije, pozovite me na 011 6557800.“

Ušli su nervozni, izašli su mirni i malčice uzbuđeni zbog mogućeg putovanja. 

Jednu stvar o Bodrumu im ipak nisam rekao.

Na tom mom prvom poslu, stariji kolega prodao mi je najvažniji savet za turističkog radnika: gost uvek mora da bude u pravu, a turistički vodič samo jednom – kada klijentu preporučuje putovanje. 

Ako taj posao obavi kako treba, uživanje je obostrano.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару